CO-page-_6.jpg
Excursiile îți fac viața mai frumoasă, însă orice călătorie poate deveni o mare bătaie de cap dacă uiți acasă câteva lucruri de care îți dai seama că ai nevoie ca de aer abia după ce ajungi unde ți-ai propus.

Acest ghid pornește de la ideea că ai deja bagajul pregătit și tocmai de aceea nu mai includem lenjerie intimă, haine de schimb, un săpun mic de călătorie și alte lucruri esențiale. Știți voi, încărcătoare pentru fiecare device de-al vostru, portofelul, cheile de la casă și alte lucruri a căror absență îți face țăndări vacanța chiar din prima zi.

Lucrurile pe care le vom menționa mai jos ar putea să nu fie de o importanță vitală în fiecare călătorie pe care o vei urma. Dar, dacă te lovește necazul și te trezești că ai nevoie de ceva din lista asta, o să-mi mulțumești pentru sfat. Este mai bine să fii pregătit pentru lucrurile neașteptate decât să te trezești în belea și să depinzi de mila străinilor ca să ieși din încurcătură.

Partea pozitivă este că toate aceste accesorii ocupă destul de puțin spațiu în bagaj și sunt obiecte unisex. Recomandăm cu căldură să ții câteva chestii de pe listă și în mașină, ca să le ai în dublu exemplar. La fel, nu ocupă mult loc și nici nu le simți acolo până când nu ai nevoie de ele.

Pe lângă cele de mai jos, dacă mergi în drumeții sau în călătorii cu mașina sau cu trenul, îți recomandăm să ai la tine un multitool și un briceag, pe care le poți utiliza în numeroase situații. Evident, asta dacă pentru tine o aventură implică mai mult decât să-ți rezervi cazarea pe internet și să mergi apoi la restaurant pe litoral.

# Trusă de prim ajutor medical plus medicamente de mai multe tipuri

Trusa-prim-ajutor-bagaj-excursie-640x380

Nu știi niciodată când ai nevoie de o trusă de prim ajutor. Poți să te tai la mână sau la picior în nenumăratele capcane care te așteaptă pe traseu. Iar dacă o pățești, ai nevoie să dezinfectezi rana cât mai rapid și să pui un plasture. E greu să găsești o trusă ieftină în străinătate, iar situația devine și mai mai complicată când îți curge sânge din palmă. Apropo, nu strică să urmezi un curs de prim-ajutor. Costă vreo 200 de lei la Crucea Roșie și primești un certificat recunoscut internațional. Mai mult decât atât, poți să-i salvezi viața cuiva drag. Nu uita să pui și câteva medicamente uzuale în acel kit. De la aspirină și pastile pentru răul de mișcare până la remedii pentru durerile de stomac și pentru alte neplăceri asociate consumului de alimente preparate de alții. Cât de frustrant este să pleci undeva și să te “ia” stomacul taman când te bucuri și tu de un obiectiv turistic? Niște pastile ascunse într-o trusă te ajută să mergi fără griji mai departe. Îți permiți chiar să riști o aventură la ghereta de street-food care miroase interesant.

# Ghiozdan pliabil și pelerină de ploaie

excursie-ghiozdan-pliabil-si-pelerina-ploaie-640x380

Odată ajuns la cazare, indiferent că e cort sau hotel, nu are sens să cari bagajul după tine pentru o sticlă cu apă, o gustare și câteva lucruri personale. Te salvează un mini-ghiozdan pliabil, pe care dai vreo sută de lei și care-i perfect pentru excursii. Nu știi niciodată când îți trebuie. Lângă el, poți să pui o pelerină de ploaie de unică folosință. Este subțire cât un pachet de batiste de nas și face diferența dintre o vacanță reușită sau una cu pneumonie la spital.

# Bani de urgență

bani-ascunsi-640x380

Oricât de bine ți-ai drămui banii, mereu apare o cheltuială neprevăzută. Sau poate ești ghinionist și îți pierzi portofelul. Poate ți-l fură cineva. Ce te faci atunci? Simplu, apelezi la rezerva de bani ascunsă cu grijă în bagaj. Poți folosi o pungă de plastic resigilabilă ca să îi protejezi de umezeală, mai ales dacă nu sunt bani din plastic, cum avem noi. Dacă ai mai multe carduri de debit sau de credit, poți să ascunzi unul acolo, ca să ai acces la o sumă de bani de urgență dacă pici pe mâna hoților.

# Un fular multifunțional – zis și „buff”

buff-the-original--640x380

Cum ar fi să ai un fular care-ți poate ține de cald la gât, la nevoie, sau care poate să fie transformat într-un fes? Poate fi purtat ca o bandană și să-ți acopere urechile. Îi spune „buff”, iar denumirea vine de la numele companiei care a inventat acest produs. Costă mai puțin de 20 de euro, dar face toți banii atunci când îți este frig. Nu are cusături, deci nu te „roade” pe nicăieri. Poți să-l cumperi în varianta de micro-fibră, lână merinos sau polar.

# Dezinfectant lichid și o lanternă LED de dimensiuni reduse

excursie-lanterna-LED-640x380

Nu te poți aștepta să găsești apă curentă peste tot pe unde mergi în excursie. Din contră. Același lucru poți să-l spui și despre iluminatul public. Tocmai de aceea este o idee excelentă să ai în bagaj cel puțin un pachet mic de batiste de hârtie și un dezinfectant lichid.

Găsești dezinfectant atât în formă de spray, cât și de gel, iar el este ultima ta barieră în fața hepatitei sau altor “bucurii” de genul. Ai învățat de la grădiniță că trebuie să ai mâinile curate ca să-ți mănânci sandwich-ul. Cât despre lanternă, găsești cu mai puțin de 50 de lei una cu LED și cu încărcare USB. Ai deja încărcător cu mufă USB la tine și loc de un cablu găsești sigur în bagaj.

Preluat de la: diez.md