pietre-la-rinichi.jpg

Pietrele la rinichi sunt depozite tari care se formează într-unul dintre rinichi sau chiar în ambii. Atunci când urina are o concentrație mare de minerale și săruri și prea puține fluide, aceste substanțe se pot cristaliza și pot forma calculii renali. Pietrele la rinichi pot varia în dimensiuni, iar unele pot fi la fel de mici ca firele de nisip, în timp ce altele pot fi la fel de mari ca o minge de golf. Pietrele la rinichi de mici dimensiuni pot traversa tractul urinar și pot fi eliminate fără să-ți dai seama, dar dacă vorbim de pietre la rinichi de mari dimensiuni, acestea pot rămâne blocate în uretră și pot bloca fluxul. Astfel, te poți confrunta cu simptome precum dureri în timpul urinării, dureri abdominale, stări de greață și vărsături, febră sau urină mirositoare, tulbure sau cu sânge.

Eliminarea calculilor renali poate fi destul de dureroasă, dar după ce acestea sunt îndepărtate, vei observa că te simți mai bine. Din fericire, există câteva remedii naturale care te pot ajuta să minimizezi durerea rapid.

Remediile naturale te pot ajuta să elimini pietrele la rinichi prin urină. Iată ce ar trebui să faci.

Hidratarea este extrem de importantă în prevenirea și controlul pietrelor la rinichi. Atunci când bei suficientă apă diluezi concentrația de minerale, săruri și alte substanțe din urină care previn formarea pietrelor la rinichi sau extinderea celor prezente.

Bea cel puțin 2L de apă pentru a elimina pietrele la rinichi și limitează consumul de cafea, ceai și suc la 1-2 pahare pe zi pentru a preveni deshidratarea, un alt factor care crește riscul de apariție a calculilor renali.

Oțetul de mere conține acid acetic, un compus care poate reduce dimensiunea pietrelor la rinichi și face ca acestea să treacă mai ușor prin uretră. Oțetul de mere reduce cantitatea de oxalați din urină, o componentă majoră în multe dintre pietrele la rinichi. De asemenea, oțetul de mere are proprietăți antiinflamatorii care pot reduce durerile și inflamațiile asociate pietrelor la rinichi.

Ai nevoie de 20ml de oțet de mere sau patru lingurițe pe zi. Cantitățile mari de oțet de mere pot reduce nivelul de potasiu din organism și poate produce carii și dureri la stomac.

Sucul de citrice, inclusiv de lămâie, lime și portocală poate reduce dimensiunea pietrelor la rinichi și le poate ajuta să treacă mai rapid prin uretră. Citricele conțin cantități mari ce acid citric, un compus care se leagă de calciu, un mineral regăsit în calculii renali. Studiile arată că în urma consumului de suc de lămâie zilnic poate fi prevenită formarea calculilor renali.

De asemenea, sucul de citrice te ajută și să rămâi hidratat și diluează concentrația de minerale din urină menite să formele pietrele.

Foto: shutterstock

Surse:

Preluat de la: csid.ro