shutterstock_1850159467-scaled.jpg

Diabetul zaharat reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Se estimează că în toată lumea există peste 500 de milioane de pacienţi diabetici. În România, peste 10% din populaţie are diabet; în plus, se consideră că pentru fiecare pacient diabetic cunoscut există cel puţin încă unul nediagnosticat.

Evoluţia diabetului este lentă, insidioasă, dar complicaţiile pe care le generează sunt grave, afectȃnd toate organele:

Riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare este dublu la pacienţii diabetici faţă de pacienţii fără diabet zaharat. Cunoaşterea acestor posibile complicaţii este esenţială. Diabetul zaharat este o boală pe care pacientul o va avea toată viaţa, dar cu un regim alimentar echilibrat şi cu un stil de viaţă adecvat, boala poate fi foarte bine controlată, oferind șansa unei vieți perfect normale.

Piciorul diabetic este cea mai frecventă complicaţie chirurgicală a diabetului zaharat. Piciorul diabetic este o entitate patologică ce cuprinde toate leziunile şi modificările patologice care apar la nivelul piciorului, adesea însoţite de infecţie. Astfel se pot regăsi leziuni la orice structură anatomică a piciorului:

Gangrena reprezintă moartea tisulară (pielea se înnegreşte, apar puroiul și mirosul fetid), adică afectarea ireversibilă a viabilităţii ţesuturilor. Gangrena necesită intervenţie chirurgicală, care poate fi una minoră, de debridare şi eliminare a ţesutului necrozat, sau amputaţia unuia sau mai multor degete, pănă la amputaţii majore (gambă sau coapsă)

Îngrijirea piciorului diabetic este foarte importanta pentru evitarea amputațiilor, aceste ingrijiri putând fi rezumate în ceea ce denumim “cele 10 porunci ale piciorului diabetic”:

Pentru orice leziune (rană) aparuta la nivelul piciorului, pacientul diabetic trebuie să se solicite un consult chirurgical de specialitate. Tratamentul cât mai rapid poate însemna vindecarea. În schimb, o evoluție îndelungată a ranilor ar putea conduce la amputații de degete sau chiar de întreg membru inferior.

Citeşte şi: Hemoroizii: O Perspectivă Asupra Diagnosticului și Tratamentului

Preluat de la: csid.ro