ecaterina.jpg
Pentru prima dată în istoria România, o femeie va fi pusă pe o bancnotă din România. Decizia a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al BNR, în şedinţa din 30 iulie. Potrivit consiliului, bancnota va intra în circulație în 2020. Eroina ai cărui portret va fi reprezentat este Ecaterina Teodoroiu. Aceasta s-a născut în Târgu-Jiu și a căzut în luptă în timpul Primului Război Mondial, potrivit informaţiilor transmise de banca centrală.

Potrivit reprezentanților Băncii Naționale a României, bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

„Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie. Banca Naţională a României susţine astfel preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, potrivit BNR, citat de zf.ro. 

Preluat de la: diez.md