jeremy-bishop-1braZySlEKA-unsplash.jpg

Astăzi, 25 iulie, marcăm ziua mondială de prevenire a înecului. Eveniment declarat în aprilie 2021 prin Rezoluția Adunării Generale a ONU „Prevenirea globală a înecului”. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a prezentat o listă de recomandări pentru prevenirea acestor situații. 

Potrivit informațiilor, se estimează că la nivel global circa 236 000 de persoane se îneacă în fiecare an. Acesta este considerat unul dintre primele zece cauze de deces la copii și tinerii cu vârsta cuprinsă între un și 24 de ani. 

De altfel, peste 90 % dintre decesele prin înec au loc în râuri, lacuri, fântâni și vase de stocare a apei menajere și latrine. Copiii și adolescenții din zonele rurale sunt afectați în mod disproporționat.

Potrivit agenției, în Republica Moldova, anual sunt înregistrate, în medie, circa 143 de cazuri de înec ale persoanelor în raza corpurilor acvatice, dintre care circa 23 de persoane sunt copii. Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), de la începutul anului 2022, și-au pierdut viața în bazinele acvatice 37 de persoane, inclusiv cinci minori.

Astfel, ANSP informează că pentru a preveni cazurile de înec, se recomandă de a implementa următoarele intervenții:
# amenajarea locurilor pentru scăldat cu instalarea barierelor de siguranță;
# supravegherea copiilor și securizarea locurilor periculoase (acoperirea fântânilor, latrinelor, a vaselor mari cu apă etc.);
# evitarea scăldatului copiilor fără supravegherea adulților;
# educarea abilităților de bază pentru înot, siguranță în apă și salvare în siguranță, inclusiv a copiilor de vârstă școlară;
# instruirea populației referitor la salvarea și resuscitarea în siguranță;
# evitarea scăldatului în locuri neautorizate, pe timp de noapte și/sau în stare de ebrietate;
# stabilirea reglementărilor de siguranță privind navigația cu barca, transportul fluvial, inclusiv purtarea dispozitivelor personale de salvare etc.

Ce m[suri putem întreprinde pentru a preveni cazurile de înec:
# creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea problemei și măsurile de prevenire;
# educarea copiilor și tinerilor;
# susținerea autorităților de a dezvolta planuri și politici de prevenire a înecului;
# desfășurarea activităților de voluntariat cu organizații de prevenire a înecului, salvare a vieților;
# menținerea în siguranță pe noi înșine și familiile noastre, atunci când ne aflăm în apă, în preajmă sau călătorim pe apă.

Conform agenției, dezastrele legate de inundații afectează din ce în ce mai mult milioane de oameni la nivel global, în parte din cauza escaladării impactului negativ al schimbărilor climatice, iar înecul este principala cauză a deceselor în timpul inundațiilor. Înecul a fost cauza a peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu, care ar fi putut fi prevenite. În Regiunea Europeană, peste 23 de mii de oameni decedează, în fiecare an, în urma înecului. 

Preluat de la: diez.md