My-project-9.jpg
Avem o mulțime de locuri frumoase prin toată țara, trebuie doar să le descoperim împreună. Această listă cuprinde 14 locuri din Moldova pe care fiecare dintre noi ar trebui să le viziteze în această iarnă și nu numai.


# Lunca Prutului de Jos

Lunca Prutului de Jos este o regiune cu o natură extrem de frumoasă. Este amplasată în lunca râului Prut, în partea de vest a satului Slobozia Mare.

Dealul dintre Giurgiulești și Câșlița-Prut

Dealul abrupt dintre satele Giurgiulești și Câșlița-Prut deschide o vedere splendidă spre râul Prut.

Fotografie de Victor Pictor

Dealul de la Slobozia Mare spre Lacul Beleu

De pe acest deal se deschide o priveliște minunată spre Lacul Beleu.

Fotografie de Victor Pictor

Dealul de la Văleni

Panorama care se deschide de pe acest deal este de 1 000 de puncte! În acest loc puteți urmări cum apune soarele.

Aici puteți vedea harta unde se află toate dealurile de mai jos.

# Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, se află și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

www.igorartmd.com

# Lumânarea Recunoștinței

Foto: soroca.org.md

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir. Acest loc se află pe strada Lumânării, Soroca.

# Rezervația Naturală „Codrii”

Foto: Rezervația Naturală „Codrii”/Facebook

Codrul constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând circa 40 % din suprafața acestui platou înalt. Natura în rezervație uimește prin multitudinea formelor și speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare și sunt pe cale de dispariție. În rezervația naturală Codri, sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova. În trei zone funcționale ale rezervației, au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate și 1 178 de specii nevertebrate.

Unde se află?

Raionul Strășeni.

# Valea celor „O sută de movile”

Foto: ecology.md

Apariția locației văii celor „O sută de movile” trezește întrebări, deoarece se presupune că ar fi fost necropole ale căpeteniilor triburilor antice, o fi suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației pe o distanță de opt kilometri, având o lățime de la 1,7 până la 2,3 metri. Se află pe malul stâng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației „Suta de movile” a fost atestată documentar pentru prima dată încă în 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa „Descrierea Moldovei”. Savantul a și denumit acest fenomen Centum monticulli.

Unde se află?

Raionul Râșcani.

# Lacul de acumulare de la Dubăsari

Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare, creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă.

Unde se află?

În apropierea orașului Dubăsari.

# Naslavcea

Foto: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Satul Naslavcea din raionul Ocnița creează o impresie vizuală a unui adevărat sat de munte. Indiferent din ce regiune a țării veniți, Naslavcei îi datorați măcar o vizită. Mama Natură s-a dovedit a fi o romantică incurabilă atunci când a creat o insulă sub forma unei inimi în mijlocul râului Nistru. Acea mână de pământ, acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, deschide o priveliște uimitoare ce nu poate fi văzută mai bine de nicăieri decât din punctele înalte ale satului Naslavcea. Nu cunoaștem numele acestei insule, însă o putem numi, cu siguranță, „Insula îndrăgostiților”!

Unde se află?

Satul Naslavcea, raionul Ocnița.

# „Mica Elveție a Moldovei”

Foto: Roman Friptuleac

Stânci înalte ale Feteștiului, pietroaie împrăștiate ici colo și Draghiștea, râul botezat în cinstea dragostei, te fac să-ți vezi țara cu alți ochi. Zona a fost botezată „Mica Elveție a Moldovei” fiind un loc de odihnă preferat atât de localnici, cât și de cei veniți din alte părți.

Unde se află?

Satul Fetești, raionul Edineț.

# Duruitoarea veche

Foto: Duruita, camping la grote/Facebook

Un defileu adânc și pitoresc la nord-vestul Moldovei, în apropierea orașului Costești. Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca și o așezare antică din epoca de piatră și una din cele mai mari peșteri de așa tip din Moldova, iar natura, relieful acestui loc și patrimoniul monumentelor istorice și arheologice sunt de neimaginat.

# Cetatea Soroca

La Soroca/Facebook

Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi și mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea lui Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în anul 1711.

Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.

# Rezervația „La Castel”

Nordnews.md

Moldovenii scrie că, de acest loc este legată o legendă. Aici în pădure, pe una din stâncile inaccesibile pe care se afla cândva castelul, iar în el cică locuia o fată de o frumusețe rară. Ea a fost răpită și ascunsă în castel de către iubitul său, pentru că părinţii n-au fost de acord ca aceasta să se mărite cu el. În zadar, au încercat prietenii săi să o vadă pe frumoasa sa aleasă. Odată, când după o vânătoare dificilă ei se îndreptau pe cărărușă către castel, era întinsă deja masa cu vinuri moldovenești acolo. După popas tinerii nu mai ajungeau până la castel. Iar cărărușa şi astăzi poartă denumirea „La Castel”.

Unde se află?

Satul Gordinești, Edineț.

# Pădurea Domnească

Facebook/Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este cea mai mare rezervație științifică din Republica Moldova. Ea a fost fondată în anul 1993, cu suprafaţa totală este de 6 032 ha, dintre care suprafața împădurită ocupă 3 054 ha. Scopul fondării rezervației a fost păstrarea zăvoaielor care cresc pe grindurile fluviatile, pentru ocrotirea diferitor specii de plante, în special celor rare.

Preluat de la: diez.md