Water.jpg
Ziua Mondială a Apei este un eveniment organizat anual pe 22 martie, începând cu anul 1993, sub egida Organizației Națiunilor Unite, cu scopul de a fi luate măsuri pentru a combate criza globală a apei și de a conștientiza necesitatea protejării surselor de apă pentru viața și sănătatea viitoarelor generații.

În acest an, Ziua Mondială a Apei este axată pe problema schimbărilor climatice în raport cu necesitatea protejării surselor de apă și se concentrează pe susținerea eforturilor pentru realizarea ODD 6: „Apă și sanitație pentru toți până în anul 2030”.

Tematica evenimentului vine să evidențieze faptul că atitudinea, comportamentul și eforturile noastre comune pot combate efectele schimbărilor climatice prin o gestionare mai eficientă a apei.

Conform unui studiu realizat de WHO/UNICEF 2019, actualmente, una din trei persoane, ceea ce constituie în jur de 2,2 miliarde de oameni la nivel global, nu au acces la apă potabilă sigură.

Până în anul 2050, până la 5,7 miliarde de oameni vor trăi în zone, unde deficitul de apă se va atesta cel puțin o lună pe an, creând astfel un nivel de concurență fără precedent pentru resursele de apă.

Schimbările climatice exercită un impact considerabil asupra mediului, populației și economiei țărilor, inclusiv și pentru Republica Moldova, grație particularităților geografice a țării și a resurselor de apă limitate.

În Republica Moldova, asigurarea cu apă potabilă a localităților este realizată din două surse principale: apele subterane și apele de suprafață. Alte surse alternative de asigurare cu apă sunt lacurile de acumulare, izvoarele, apa îmbuteliată etc.

Principalele riscurile și provocări legate de accesul populației la apa sigură țin de:

# amplasarea neuniformă a surselor de apă subterană și a sistemelor de alimentare cu apă conformă normelor sanitare și inechitățile existente dintre populația rurală și cea urbană;

# calitatea neconformă a apei, în special la parametrii chimici din sursele subterane (fluor, nitrați, amoniu, hidrogen sulfurat) și la parametri microbiologici din sursele de suprafață, folosite ulterior pentru potabilizare sau îmbăiere;

# poluarea surselor de apă de suprafață din cauza deversării apelor uzate neepurate etc.

Mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Apei sunt:

# „Nu ne putem permite să așteptăm. Autoritățile, factorii de decizie trebuie să abordeze problemele legate de siguranța resurselor de apa în planurilor de acțiune pentru adaptarea la schimbările climatice.”

# „Apa poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Există soluții de acordare a serviciilor de aprovizionare cu apă și sanitație durabile, accesibile și sigure.”

# „Fiecare dintre noi își are rolul său. În viața de zi cu zi, putem lua măsuri destul de simple pentru a soluționa unele probleme asociate schimbărilor climatice.”

Fiecare dintre noi poate contribui la soluționarea sau cel puțin la ameliorarea problemelor ce țin de apa potabilă.

#Faceți un duș mai puțin de cinci minute: Lipsa de apă afectează deja patru din 10 persoane. Având în vedere că 80 % din apele uzate nu sunt tratate niciodată, un duș rapid oferă o oportunitate excelentă de a salva această resursă neprețuită.

# Nu aruncați resturile de alimente: Se estimează că o treime dintre toate produsele alimentare produse la nivel mondial se pierd sau sunt risipite. Diminuarea risipei alimentare reduce cererea pentru agricultură, care este unul dintre cei mai mari consumatori de apă.

# Deconectați aparatele electrice: În prezent, 90 % din producția de energie electrică este asociată cu utilizarea intensivă a resurselor de apă. Prin deconectarea dispozitivelor atunci când nu le folosim, contribuim la reducerea producției de energie.

# Fiți inteligenți când faceți cumpărături: Producerea unei perechi de blugi necesită 10 000 de litri de apă, ceea ce corespunde unei norme de 10 ani de consum uman de apă. Achiziționarea de bunuri de la furnizori responsabili poate avea un impact pozitiv asupra consumului de apă și a altor resurse importante.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă cetățenii să se concentreze pe responsabilitate, siguranță și solidaritate.

Iar una dintre cele mai mare contribuții pe care putem să o avem în perioada de carantină este să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, totodată să nu uităm să folosim apa rațional.

Preluat de la: diez.md