1-19.jpg
Curiozitatea, interesul  pentru științele exacte sau simpla întâmplare le-au motivat să meargă mai departe și să studieze domeniul IT. Pe lângă multiplele beneficii pe care le oferă o carieră în acest sector, pasiunea pentru coduri, algoritmi și limbaje de programare este cea care le motivează să studieze și să exceleze în domeniu.

Peste 1000 de fete și femei din Republica Moldova, de toate vârstele, au revenit la temele zilnice pentru acasă și își fac timp să studieze bazele limbajelor de programare pentru a putea crea interfața unui site sau a unei aplicații web. Tocmai aceste abilități fac parte din fișa postulului unui Front-End Developer – una dintre profesiile care se confruntă cu o criză mare de angajați. Evident, rezultatul final al temelor practice le oferă motivația necesară și siguranța că vor reuși să-și construiască o carieră într-un domeniu aflat în continuă ascensiune.

Fetele și femeile sunt studente în cadrul unui program național de instruire în domeniul IT implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

 „Medicina și IT-ul sunt o chemare din interior”

„În copilărie visam să devin medic la Spitalul de Urgență și programatoare…”. Așa își începe prezentarea una dintre participantele la acest curs. Svetlana a reușit să-și îndeplinească visele, iar acum își împarte ziua între salvarea de vieți omenești și scrierea de coduri, care creează realitatea digitală a secolului XXI.

„Am terminat Facultatea de Medicină și acum un an am absolvit și niște cursuri de IT la o instituție de profil. Dar sunt motivată și vreau să merg mai departe. Pentru mine medicina și IT-ul sunt o chemare din interior și au multe puncte tangente: sunt dificile, sunt extrem de interesante, necesită o abordare complexă și îți oferă posibilitatea de a te realiza”, spune Svetlana Cazariz, participantă în cadrul Programului.

Deja mai bine de patru luni, Svetlana reușește zilnic să-și facă timp pentru a face temele pentru acasă, iar flexibilitatea programului de studii îi permite să persevereze și în domeniu digital.

„În condițiile în care am destul puțin timp liber, platforma îmi permite să nu pierd cunoștințele pe care deja le-am acumulat și să le dezvolt mai departe. Cursurile sunt structurate foarte bine, deoarece există posibilitatea să înveți și să-ți faci temele atât acasă, cât și online de pe telefon, de aceea este mai eficient. Îmi mai place foarte mult că am posibilitatea să repet unele teme, să acumulez informații suplimentare. La alte cursuri specializate de IT primești informații mai seci, de aceea trebuie să cauți singură detalii suplimentare pentru a înțelege cum funcționează schemele mai complicate. Ceea ce este bine în cazul acestei platforme, este că indică exact care sunt pașii următori”, spune Svetlana Cazariz, participantă în cadrul Programului.

Svetlana este decisă să meargă până la final, deoarece acest curs îi oferă posibilitatea să-și mărească bagajul de cunoștințe și să se dezvolte profesional.

 „Mă regăsesc în logica și atenția la detalii specifice domeniului IT”

Inga este o altă studentă a programului implementat de ATIC. Este absolventă a unei Facultăți de Limbi străine, iar acum activează în calitate de contabilă. Peste un an își dorește să se reprofileze și lucrează mult pentru ca noul loc de muncă să fie într-o companie IT.

„Am ajuns întâmplător la aceste cursuri, după ce am văzut o prezentare pe internet. I-am recomandat unei prietene care deja era angajată într-o companie din IT, să se înscrie la aceste cursuri. În acea perioadă, eu nu aveam nicio tangență cu domeniul IT, însă peste câteva zile am decis să mă înregistrez și eu din curiozitate și din dorința de a învăța ceva nou. Mi s-a părut o șansă potrivită. Acum, după 4 luni de studiu, am început să mă gândesc destul de serios la o eventuală reprofilare. Mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu, îmi place ce descopăr, este un domeniu activ, în continuă dezvoltare. Eu, în general, fiind o fire mai activă, m-am regăsit în IT, întrucât contabilitatea este un domeniu mai pasiv. În IT și în domeniul în care activez am găsit multe puncte comune: aceeași logică, atenția la detalii –  foarte mult se aseamănă”, spune Inga Ivanov, participantă în cadrul Programului.

Programul de instruire cuprinde sesiuni online și offline și se desfășoară în perioada octombrie 2018 – mai 2019. În această perioadă, participantele au sarcina de a studia online, câte minim 15 minute pe zi, pentru a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6. Iar două luni din acest program vor fi dedicate atelierelor practice, desfășurate la Tekwill. Pentru a încuraja accesul femeilor la cea mai dinamică industrie, cursurile din cadrul programului sunt oferite în mod gratuit, în limbile română și rusă.

„Sectorul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași rapizi, iar tot mai multe companii sunt în căutare de specialiști bine instruiți în acest domeniu. ATIC își propune să motiveze fetele și femeile din țară să urmeze cursurile IT pentru ca, ulterior, acestea să activeze în cea mai dinamică industrie și să beneficieze de șanse egale de dezvoltare și afirmare profesională. Împreună cu UN Women, Guvernul Suediei și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională am conceput și implementăm programe care să încurajeze fetele să aleagă asemenea cariere, oferindu-le oportunități de instruire și tot sprijinul de care au nevoie”, spune Ana Chirița, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

„Este foarte încurajator și îmbucurător faptul că fetele și femeile se regăsesc tot mai mult în domeniul tehnologiilor informaționale. Acest sector, care are un potențial enorm de ocupare a forței de muncă, este o bună oportunitate pentru a diminua discrepanțele de gen pe piața forței de muncă  și a decalajului salarial dintre femei și bărbați. În 2017, diferența salarială dintre femei și bărbați în sectorul IT a ajuns la circa 33%. Actualmente, 61% dintre absolvenții învățământului terțiar sunt femei, dar numai 4% dintre acestea absolvesc specialități STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). De aceea, în condițiile cererii crescânde de forță de muncă calificată in domeniul TIC, femeile reprezintă un potențial de capital enorm pentru acest sector”, spune Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women Moldova.            

###

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Preluat de la: diez.md