1-1.jpg

Suportul acordat femeilor supraviețuitoare ale violenței domestice și a violenței de gen se află pe agenda lunii aprilie. În data de 4 aprilie, la Chișinău, va avea loc evenimentul „TransFORMARE”, care își propune să colecteze fonduri pentru femeile afectate de violența domestică, pentru ca acestea să devină independente financiar. Aflată la cea de-a doua ediție, inițiativa este organizată de Centrul de Drept al Femeilor, care deja de mai bine de 15 ani se implică activ în prevenirea și combaterea violenței domestice și a violenței de gen.

Participă la evenimentul „TransFORMARE”

Centrul de Drept al Femeilor își propune să susțină dezvoltarea personală și profesională și altor femei afectate de violența în familie. Iar prin intermediul evenimentului de colectare de fonduri – „TransFORMARE” – resursele financiare colectate vor permite beneficiarelor CDF să înceapă calea transformărilor și o viață nouă, care are la bază încrederea de sine, motivația, puterea de a încerca și de a reuși.

La eveniment vor evolua soprana Ana Cernicova, tenorul Dumitru Mîțu, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, sub conducerea lui Andriano Marian, corul „Lia-Ciocârlia”, precum și actrița Olesea Sveclă.

În cadrul evenimentului, participanții vor avea posibilitatea de a participa la o licitație caritabilă și vor putea achiziționa unul dintre obiectele oferite de Casa Cristea, Nicoleta Vacaru Art, Stela Moldovanu, Les Perles și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Sursele financiare colectate din vânzarea biletelor, a licitației caritabile și donațiile invitaților vor fi direcționate spre femeile care participă la Programul de dezvoltare personală conceput CDF în colaborare cu psihoterapeuți și mentori în orientare profesională. 

Programul are drept scop să formeze abilități și competențe necesare femeilor pentru a porni pe calea autonomiei și independenței financiare. Anul trecut, 15 beneficiare au parcurs versiunea pilot a Programului. Timp de o lună participantele au fost implicate în exerciții și activități de cunoaștere de sine și relaționare armonioasă, în gestionarea stresului și setarea obiectivelor, dezvoltarea unor deprinderi de bază în soluționarea conflictelor și a comunicării asertive. 

Evenimentul de colectare de fonduri „TransFORMARE” la avea loc în data de 4 aprilie 2024, la Palatul Republicii, cu începere de la ora 18.30.

Biletele pot fi procurate de AICI.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, urmăriți pagina de Facebook.

De la supraviețuitoare a violenței în familie la o viață independentă. Află povestea Mariei, care a beneficiat de susținere juridică, psihologică și abilitare economică 

Maria se bucură de independență financiară și poate să-și asigure singură o viață decentă. A parcurs un drum lung până aici: a fost o supraviețuitoare a violenței în familie, iar pe parcurs a beneficiat de sprijin juridic, psihologic și de susținere financiară.

Timp de un deceniu a fost supusă violenței domestice, s-a confruntat cu șantaj emoțional și presiuni financiare din partea fostului soț, care i-au zdruncinat încrederea că ar putea să-și crească singură cei trei copii. Într-un final, Maria a găsit curajul să divorțeze de partenerul abuziv. 

Imediat după separarea de fostul soț, femeia a avut dificultăți în a-și asigura nevoile de bază, iar Centrul de Drept al Femeilor a intervenit pentru a-i acoperi o parte din cheltuieli necesare pentru achiziționarea încălțămintei de sezon pentru cei trei copii sau pentru rechizite școlare. La Centrul de Drept al Femeilor, Maria a primit și consiliere juridică și psihologică, ceea ce a ajutat-o să-și recâștige încrederea în propriile forțe și a înțeles că nu este singură pe acest drum.

Dovadă sunt fondurile strânse la evenimentul caritabil din 2022, care i-au permis să-și achiziționeze un surfilator și o masă de călcat specializată pentru a putea continua meseria de croitoreasă.

Acum, Maria își câștigă proprii bani din vânzarea hainelor pe care le coase la comandă. Mai mult, și-a diversificat serviciile și mai confecționează păpuși pentru piese de teatru și materiale didactice din fetru pentru copiii de grădiniță. Succesele ei și pașii siguri pe care i-a parcurs, au motivat-o să-și continue studiile și să-și dezvolte mai multe abilități în domeniul croitoriei. 

În 2023, la Centrul de Drept al Femeilor s-au adresat 1.230 de femei afectate de violența în familie. Dintre acestea, 861 sunt dependente financiar de agresor, fapt ce le determină să suporte violența ani în șir sau să se întoarcă la agresor. 

Centrul de Drept al Femeilor (CDF) este o organizație non-guvernamentală  înființată în anul 2009 de un grup de femei-juriste din Republica Moldova pentru a asigura că perspectiva de gen este prezentă atât în timpul procesului de elaborare cât și de aplicare a legii. CDF pledează pentru egalitatea de statut pentru femei și bărbați în viața publică și în cadrul familiei. CDF oferă gratuit servicii de consiliere juridică, și reprezentare în instanță, asittență psihologică, socială și abilitare economică pentru femeile afectate de violența si copiii lor.

Preluat de la: diez.md