tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-criptomonede-1-e1631254942171.jpg
Ucraina este a cincea țară în tot atâtea săptămâni care a stabilit un set de reguli pentru piața criptomonedelor, semn că guvernele lumii realizează că Bitcoinul reprezintă o realitate care va continua să se dezvolte de-a lungul viitorilor ani, relatează CNBC, notează Ziarul Financiar.

Într-un vot aproape unanim, Parlamentul ucrainian a adoptat o lege care legalizează și reglementează moneda digitală. Proiectul a fost pus în mișcare în 2020, iar acum se îndreaptă către biroul președintelui Volodîmîr Zelenski, scrie zf.ro.

Până astăzi, criptomonedele au existat într-o zonă juridică gri în Ucraina. Cetățenii puteau cumpăra și schimba monede virtuale, însă companiile și exchange-urile cu expunere pe crypto erau atent supravegheate de forțele de ordine.

Conform publicației Kiev Post, autoritățile au ales o abordare ofensivă privind criptomonedelw, descriindu-le drept o „înșelătorie” și „confiscând adesea echipamente scumpe fără să ofere vreo justificare” în acest sens.

<!–

–> <!–

–>

De exemplu, în august, Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a blocat o rețea de aşa-numite „exchange-uri clandestine de criptomonede” din capitala Kiev. SBU a susținut că aceste exchange-uri facilitau spălarea de bani și ofereau anonimitate tranzacțiilor.

Noua legislație precizează anumite modalități de protecție anti-fraudă pentru persoanele care dețin Bitcoin și alte monede digitale, parlamentarii făcând astfel un prim pas în ceea ce privște definirea terminologiei de bază în spațiul crypto. Dacă legea va fi semnată de președinte, activele digitale, portofelele digitale și cheile private vor deveni termeni prevăzuți în legea ucraineană.

Spre deosebire de decizia Congresului din El Salvador, legea din Ucraina nu înseamnă că țara va adopta Bitcoinul ca mijloc oficial de plată, moneda nefiind pusă în aceeași categorie cu grivna, moneda națională a Ucrainei.

Până în 2022, țara plănuiește să deschidă piața criptomonedelor către businessuri și investitori, potrivit Kiev Post.

Bitcoinul a scăzut cu 1,46 % în ultimele 24 de ore, arată datele agregate de CoinDesk, ajungând în prezent la aproape 46.000 de dolari. Volumul tranzacționat în același interval de timp este de 1,12 miliarde de dolari. Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, este pe plus cu 1%, în timp ce Cardano și Dogecoin au crescut cu 4,2 % și, respectiv, 0,35 %.

Preluat de la: diez.md