Georgia-proteste.jpg

Proiectul de lege privind „agenții străini” a fost respins de legislativul georgian în a doua lectură. La ședință au fost înregistrați 112 deputați. 35 de deputați nu au susținut proiectul de lege în a doua lectură. Totuși, un singur deputat a votat „pentru”. Ceilalți deputați s-au abținut de la vot, transmite Ekhokavkaza.

Conform sursei citate, unicul deputat care a votat pentru proiectul de lege privind „agenții străini” în lectura a II-a este unul dintre liderii partidul de guvernământ „Visul Georgian”, Dmitri Samkharadze.

Activiștii opoziției au desfășurat steaguri georgiene și ale UE la tribuna parlamentului. Decizia parlamentului a fost, de asemenea, sărbătorită în cadrul unui miting organizat în fața legislativului.


Pe 7 martie, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind „agenții străini”. 76 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, în timp ce 13 deputați au votat împotrivă.

În ziua votului, câteva mii de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului din centrul capitalei Tbilisi. Poliția din regiune a încercat să-i disperseze pe protestatari, folosind împotriva lor gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Ambasada SUA la Tbilisi a declarat că „este o zi neagră pentru democrația georgiană”.

Ulterior, președinta Georgiei a anunțat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea legii despre „agenții străini”.

Ministerul georgian de Interne a declarat că 66 de persoane au fost reținute pe 7 martie în urma protestului împotriva legii despre „agenții străini”. Motivul invocat – „tulburarea ordinii publice și nerespectarea cerințelor poliției la un miting organizat”.

Preluat de la: diez.md