parasomnia-boala-rara-de-care-sufera-aceasta-femeie.jpg

O femeie din Anglia are un obicei bizar în timpul nopții. În loc să numere oi, ea face shopping nocturn, fără să fie conștientă de acest lucru.

Kelly Knipes, în vârstă de 42 de ani, a mărturisit că a cheltuit peste 3.800 de dolari pe cumpărături. Toate acestea au fost făcute în timp ce dormea, din cauza unei tulburări rare de somn.

„Este foarte supărător și frustrant să mergi la culcare gândindu-te: ‘Nu știu ce se va întâmpla în această noapte,’” a declarat Knipes pentru South West News Service.

În 2018, ea a fost diagnosticată cu parasomnie. Aceasta este o afecțiune care cauzează comportamente anormale și nedorite care apar în timpul somnului.

„O persoană cu parasomnii poate părea trează. Ea poate mânca, merge sau vorbi dar fără să fie conștientă de aceste lucruri, deoarece creierul este doar parțial treaz,” conform Yale Medicine.

De-a lungul anilor, Knipes s-a trezit cu pachete pe care le-a comandat în timp ce dormea, inclusiv un teren de baschet din plastic.

Ea a comandat chiar și cutii de vopsea, cărți, solnițe, o căsuță de joacă pentru copii, frigidere, mese și sute de bomboane Haribo.

„Acumulam datorii peste tot,” a recunoscut ea.

„Nu trebuia niciodată să introduc detaliile cardului de credit când cumpăram lucruri online, deoarece toate erau salvate pe telefonul meu.”

Obiceiul de a face shopping nocturn s-a intensificat când a dezvăluit informațiile cardului său unor escroci, printr-un mesaj.

„Le-am dat toate detaliile mele, apoi când m-am trezit, luaseră 317 dolari din contul meu bancar,” a spus ea. „Nu aș fi răspuns la acel mesaj dacă aș fi fost trează.”

Ea susține că primul incident de acest fel a deschis ușa pentru mai multe încercări de fraudă asupra conturilor sale, dar, din fericire, banca ei a reușit să blocheze tranzacțiile.

„A trebuit să anulez cardurile de câteva ori și mulți oameni au încercat să scoată bani din contul meu,” a spus femeia.

Din păcate, Knipes, care conduce o afacere de organizare de evenimente, nu a putut returna majoritatea articolelor pe care le-a cumpărat.

„Nu am putut returna alimentele achiziționate, cum ar fi bomboanele Haribo,” a adăugat ea.

„Am păstrat cutiile de vopsea și căsuța de joacă pentru că, atunci când copiii mei au văzut-o, am simțit că nu o pot returna.”

În cele din urmă, femeia și-a achitat cumpărăturile, însă suferă de pe urma consecințelor.

„Poate fi foarte stresant. Toată lumea crede că e amuzant, dar nu este. Unele lucruri sunt, dar altele sunt destul de serioase.”, a mai spus ea.

Rezidenta din Essex, Anglia, dă vina pe apneea în somn. Ca mamă a trei copii cu dizabilități, care au epilepsie, surditate sau dificultăți de învățare, Knipes evită pastilele de somn pentru a putea rămâne alertă pe timpul nopții, în cazul în care copiii ei au nevoie de ea.

Obiceiurile sale neconvenționale din timpul somnului au început după nașterea primului ei copil. Knipes a început să meargă în somn, obicei care s-a transformat în sesiuni de cumpărături nocturne. Cu toate acestea, tulburarea a atras-o către alte comportamente periculoase, cum ar fi o supradoză de medicamente pentru diabet, deschiderea ferestrelor și a ușilor deschise.

Knipes continuă să se lupte cu tulburarea de somn folosind un dispozitiv CPAP (presiune pozitivă continuă în căile respiratorii) pentru a menține căile respiratorii deschise pe timpul nopții.

Deși dispozitivul a ajutat-o enorm, i-a cauzat blocarea maxilarelor în timpul somnului. Astfel, ea și scoate inconștient aparatul de pe față, anulând eforturile făcute. Mamă a trei copii, ea nu lasă aceste probleme să o doboare.

„Este doar ceva care se întâmplă și trebuie să mă descurc. Este cea mai mică dintre problemele mele. În marea majoritate a timpului, mă concentrez doar pe copiii mei.”, a mai spus ea.

Sursă – https://nypost.com/2024/05/29/lifestyle/i-shop-in-my-sleep-because-of-a-rare-disorder-ive-racked-up-thousands-in-debt/

Sursă foto – captura BBC

Preluat de la: csid.ro