57212c692f088.preview.jpg
La trei ani după scandalul Panama Papers, cele 22 de ţări vizate de dezvăluirile privind evaziuni fiscale au recuperat 1,2 miliarde de dolari. Datele au fost prezentate de consorţiului internaţional de jurnalişti de investigaţie (ICIJ) care a efectuat ancheta, scrie agerpres.ro.

Rezultatele arată că autorităţile fiscale au recuperat de la autorii fraudelor 252 de milioane de dolari în Regatul Unit, 183 de milioane de dolari în Germania, 136 de milioane în Franţa, 96 de milioane în Australia și altele. Totalul de 1,2 miliarde ar putea să mai crească.

ICIJ arată, cu ocazia bilanţului, că „Panama Papers nu doar că a permis guvernelor să găsească fonduri ascunse (…) ci şi, pe termen lung, să se modifice comportamentul şi atitudinea cetăţenilor”.

Dezvăluirile presei internaţionale privind sistemul de evaziune fiscală orchestrat de cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama dau încă de lucru justiţiei din mai multe ţări.

Cotidianul german Süddeutsche Zeitung a publicat primul rezultatele anchetei, dar la investigaţii au participat circa 100 de ziare, care au expus averi ascunse în paradisuri fiscale de aproximativ 140 de politicieni, vedete de fotbal şi miliardari, provocând o undă de şoc în întreaga lume.

Preluat de la: diez.md