Csid.ro-acupuncturabucuresti.ro_.jpg

Nu putem spune că nu ne-am dori ca viața noastră să fie lipsită de probleme, de afecțiuni de orice natură. Însă, după cum bine știm, acest lucru este imposibil. De-a lungul existenței, orice creatură de pe acest pământ, chiar și animalele sau păsările, experimentează momente de slăbiciune fizice sau boală. Desigur, de cele mai multe ori putem controla apariția unei probleme de sănătate, cel puțin noi oameni, însă sunt situații când, deși crezi că faci totul ca la către, te trezești cu o anumită problemă medicală pe care nu știi de unde ai căpătat-o. Și, de multe ori, încerci să tratezi simptomele, fără a merge la cauză. Se spune că pe această lume toate au un punct de pornire, chiar și bolile. În credințele civilizațiilor mai vechi, precum interesanta China Antică, afecțiunile erau rezultatul unui dezechilibru. Natura este energie, iar acesta energie, denumită de chinezi Qi, trebuie să se afle într-un permanent echilibru. Atunci când însă echilibrul nu mai există, apar unele repercursiuni. Vedem asta peste tot. În natură, dezechilibrele înseamnă cutremure, furtuni, dezastre de tot felul. În viața noastră există bolile. Deși natura nu o putem încă controla, anumite lucruri ce țin de corpul nostru pot fi readuse la o funcționare normală. Astfel a luat naștere acupunctură.

Nu a fost descoperită de curând, ci există deja câteva mii de ani de la primele consemnări oficiale. Acupunctura a fost amintită pentru prima dată în Cartea Împăratului Galben sau Tratatul de medicină internă a Împăratului Galben. Este o lucrare extrem de importantă, pe care orice acupuncturist este obligat să o citească. De fapt, dacă aceștia ar avea o biblie, această lucrare ar fi echivalentul cărții sfinte pentru creștini. Desigur, medicina chineză mai are și alte ramuri, însă aceasta este cea mai cunoscută, având un efect fără precedent în lumea occidentală. Desigur, nu a apărut în Europa decât în urmă cu câteva secole, datorită unor călugări care au călătorit în acele meleaguri atât de misterioase, intrigante. Nici în China acupunctura nu a fost tot timpul iubită, existând chiar o perioadă în care a fost complet interzisă. Totuși, revoluția culturală a lui Mao a adus un singur lucru bun, și anume i-a restaurat acupuncturii locul meritat. Încă din anii 1970 ea a început să fie practicată peste tot în lume. Avem chiar și noi mai multe centre, printre care și o clinica specializata in acupunctura Bucuresti, cu medici extraordinari.

Nu este nici pe departe asemănătoare cu medicină tradițională. Trebuie să specificăm, de la bun început, că nu înlocuiește anumite tratamente. Însă poate fi o metodă alternativă pentru cei ce doresc ceva în plus sau pentru afecțiuni ușoare. Așadar, acupunctura constă în inserarea unor ace foarte subțiri în piele. Pentru siguranță, acele trebuie să fie sterile, acum existând, din fericire, ace de unică folosință. Desigur, acestea nu sunt puse la voia întâmplării. Conform Tratatului de medicină al Împăratului Galben, precum și a altor lucrări apărute ulterior. In acupunctură există 12 meridiane. Acestea au o legătură foarte strânsă între ele. Fiecare meridian aparține unui organ. Conform credinței chineze, prin acestea circulă Qi. Un dezechilibru al energiei vitale duce la apariția bolii care poate afecta unul sau mai multe astfel de meridiane. Pentru a avea o idee cât mai clară, organele asociate meridianelor sunt plămânul, intestinul gros, stomacul, intestinul subțire, splină-pancreas, inima, vezica urinară, rinichi, vezica biliară, ficat, pericard. Da, sunt 11, pentru că ultimul meridian, adică cel al celor trei focare nu aparține unui organ anume, având mai multe ramificații, inclusiv la nivelul capului.

Așa cum spuneam la început, nu ar trebui să fie considerată un unic tratament. Este totuși bine să rămânem la ceea ce ne prescrie medicul curant sau specialistul. Totuși, dacă nu există nicio problemă care să ne împiedice, putem apela și la această metodă ca sursă adjuvantă. Desigur, în afecțiuni ușoare, care nu au cauze mai grave, nu este absolut nicio problemă pentru a fi folosită ca și metodă singulară. Dacă este practicată de un medic specializat în așa ceva, ne poate ajuta în multe probleme. Migrenele ar fi printre cele mai comune. Cu toții știm cât de supărătoare sunt acele dureri de cap, care uneori pur și simplu nu ne lasă să ne vedem liniștiți de viață. Ne îndopăm cu medicamente, care la rândul lor ne pot afecta uzina corpului, adică ficatul, dar și stomacul.

Dacă cauza acestor migrene nu este una gravă, cum ar fi o tumoare, atunci putem apela la acupunctură. Prin numai câteva ședințe, de cele mai multe ori pacienții simt mai mult decât o ameliorare. De asemenea, durerile musculare, ale articulațiile, reumatismul pot găsi o adevărată alinare cu ajutorul acupuncturii. Disfuncțiile sexuale sau viciile pot și ele să fie rezolvate prin această metodă neconvențională. Multe persoane se întreabă dacă femeile însărcinate pot apela la acupunctură. Dacă nu există niciun impediment, cum ar fi iminență de avort, serclaj cervical sau altele, viitoarea mamă poate apela la acupunctură. O poate ajuta inclusiv să se pregătească pentru o naștere naturală. Chiar și copiii, dacă nu se tem de ace, pot fi aduși pentru tratamente blânde.

Procedura nu este dureroasă, dar unele persoane, mai sensibile, pot să simtă un mic disconfort. Însă, după inserarea primelor ace, vei simți cum zona va amorți. Poate să apară și o mică sângerare sau tumefiere a pielii. Totuși, acest lucru o să dispară în cel mai scurt timp. Dacă avem probleme cu coagularea sângelui, acupunctura nu este recomandată, ca și în cazul unor răni deschise, tumori sau unele afecțiuni cardiace.

 

Preluat de la: csid.ro