Arestovici-1.jpg
Oleksi Arestovâci, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei, și-a prezentat demisia din funcție. Această demisie vine după ce el a afirmat că racheta care a lovit clădirea cu mai multe etaje din Dnipro a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană ucrainean.

El a menționat că vrea să ofere exemplu de comportament civilizat: „Dacă se întâmplă o eroare fundamentală de principiu, atunci demisionați”.

Demisia lui Arestovâci vine după ce el a afirmat că racheta care a lovit clădirea cu mai multe etaje din Dnipro a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană ucrainean. În același timp, Forțele armate ale Ucrainei au neagat acest lucru. El a fost puternic criticat în Ucraina după declarația sa.

Pe 17 ianuarie, Arestovâci și-a cerut scuze pentru afirmațiile sale. „Am făcut o greșeală gravă în transmisia în direct. Nu contează din ce motiv au auzit-o telespectatorii, dar de acum înainte voi fi mai dur cu informațiile pe care le exprim. Îmi cer scuze sincere victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor care au fost profund răniți de versiunea mea prematur eronată cu privire la cauza loviturii rachetei rusești asupra unei clădiri rezidențiale”.

În urma incidentului, 44 de persoane au decedat.


Sursă: Alexei Arestovici/Telegram

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md