nuno-alberto-MykFFC5zolE-unsplash.jpg

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani, rata natalității la nivel național atingând un minim record – 6,77 nașteri la 1 000 de oameni. Populația în 2022 a scăzut cu 850 000 față de 2021, transmite BBC.

Decesele au depășit numărul nașterilor pentru prima dată anul trecut. China a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din 1976 – 7,37 decese la 1 000 de locuitori, față de 7,18 în anul precedent.

Rezultatele unui recensământ de o dată pe deceniu anunțat în 2021 au arătat că populația Chinei crește în cel mai lent ritm din ultimele decenii. Populația se micșorează și în alte țări din Asia de Est, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud.

Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor și așteptările slabe privind veniturile ar putea întârzia și mai mult planurile de căsătorie și de naștere, trăgând în scădere numărul nou-născuților, informează BBC.

Și rata mortalității în 2023 este probabil mai mare decât cea care a fost înainte de pandemie din cauza infecțiilor cu Covid. China a înregistrat o creștere a cazurilor de când și-a abandonat politica zero-Covid luna trecută.

Preluat de la: diez.md