419744434_10232028520164541_2992451425514695538_n1.jpg

Oana Ivan este unul dintre cei mai apreciați și populari specialiști de skincare din mediul online, bucurându-se de o comunitate imensă de urmăritori pe Instagram și pe Tiktok.

Pe ambele platforme promovează rutina sănătoasă de îngrijire a pielii, punând foarte mare accent pe prevenție înainte de toate. Iată ce alte lucruri ne-a mai declarat Oana într-un interviu exclusiv.

Oana Ivan: Întotdeauna am fost pasionată de îngrijire, de frumusețe, de piele. Întotdeauna am iubit naturalețea, întotdeauna am găsit perfectul în ceea ce altora li se pare a fi imperfect: spre exemplu eu am văzut ca fiind frumos chipul multor persoane care se confruntă cu cicatrici post acneice sau chiar cu acnee. Asta probabil pentru că iubesc pielea și tot ce ea transmite. Nu este degeaba cel mai mare organ – transmite totul, vorbește despre ce se întâmplă în interior de la sănătate până la emoție.

(…) Am decis să mă specializez în’ îngrijirea pielii atunci când am simțit că toate lucrurile pe care le-am făcut de a lungul timpului au devenit baza solidă pentru a deveni specialist în acest domeniu. O să recunosc că factorul decisiv major a fost când m-am confruntat cu o dermatită la nivelul tenului în urma unor recomandări nepotrivite primite în cadrul unei farmacii. A urmat o perioadă lungă, neplăcută, de tratament sistemic&topic. O experiență care pe moment a părut urâtă, dar încă odată s-a dovedit că în orice lucru care pare rău se ascunde un bine.

Astăzi sunt Specialist skincare și dermo-cosmetologie – un domeniu pe care îl iubesc, e provocator, în continuă evoluție. Și pe marginea acestui job sunt foarte des sunt întrebată ‘ce înseamnă cosmetologie’ – cosmetologul este specialistul care știe dermatologie, histopatologia pielii, anatomie, chiar și formularea produsului cosmetic. Un cosmetolog știe să facă o anamneză corectă, știe să îndrume către alte specialități și știe să abordeze corect o procedură facială – raportat la particularitățile fiecărui pacient. Iubesc complexitatea meseriei mele și sper că reușesc să aduc plus valoare în jur.

Oana Ivan: Produsele cosmetice fac parte din rutina zilnică a unei femei de la Cleopatra încoace ☺️, doar că de ceva ani industria această este într-o continuă expansiune, oferta este extrem de vastă pe toate nișele: skincare, haircare, body care și atunci și comportamentul de achiziție tinde să fie compulsiv.

Tenul nu obosește de la utilizarea produselor cosmetice. Aș spune altfel – că pot există riscuri atunci când sunt folosite prea multe produse cosmetice, într-un mod necontrolat și nedocumentat. Întâlnesc foarte multe persoane care se confruntă cu o barieră cutanată compromisă, cu un ten sensibilizat, iritat sau cu afecțiuni agravate în urmă utilizării prea multor produse.

(…) Cât despre dependență, poate să existe un anumit grad de dependență în sensul în care vezi rezultatele pe care le ai atunci când ai o rutină corectă. Îți place ce vezi și nu te mai poți dezice de la ritualul de îngrijire.

Convingerea mea – pe care o transmit de fiecare dată: pielea sănătoasă și frumoasă pleacă în primul rând de la ceea ce se întâmplă în interior: de la sănătatea generală cu o atenție sporită la sănătatea intestinală (există legătură profundă între intestin și piele), emoțional, psihic. Rutina de îngrijire trebuie să vină ca o completare la un stil de viață sănătos, echilibrat.

Oana Ivan: Există discuții pe marginea ingredientelor, pe marginea formulărilor, dar trebuie înțeles faptul că industria această este una extrem de puternică. Trebuie înțeles cât este marketing și cât este realitate. Tocmai de aceea recomand întotdeauna documentarea proprie și filtrarea informațiilor.

Dacă ne referim strict la alcoolul din produsele de skincare trebuie știut că atunci când este folosit că și ingredient principal este o problemă. De asemenea, acesta se împarte în mai multe categorii. Avem alcoolii buni și alcoolii răi. Alcoolii buni sunt cei grași și pot fi benefici în produse în cantitate mică (pe etichetă îi găsim că cetyl alcohol, cetearyl alcohol și stea rul alcohol) pentru acționează că agenți de îngroșare, emolienti, agenți antimicrobieni, ajută la penetrabilitate, stabilitate. Grija trebuie acordată produselor care conțin alcoolii răi – SD alcohol, alcool denaturat, isopropyl alcohol – aceștia pot fi iritanți mai ales dacă sunt prezenți în concentrații mari.

(…) Și în cazul aceste intervine documentarea proprie. Pe piață există o varietate largă de produse de îngrijire, așadar este mai ușor ca niciodată să alegem produse care ne aduc beneficii.

Oana Ivan: În primul rând cum e definit parfumul? Este definit că orice substanță de origine naturală sau sintetică folosită exclusiv pentru a oferi miros unui produs. Parfumul de origine sintetică e dezvoltat în laborator, iar cel de origine naturală e extras din sursă naturală: spre exemplu din lavandă sau din lămâie. Așadar, parfumul în produsele de skincare are mai multe roluri printre care: maschează mirosul neplăcut al altor ingrediente, da o rezistență mai mare la raft (în cazul parfumului sintetic), apoi poate fi vorba și de experiență senzorială. Un produs poate să asigure nu doar o îngrijire optimă, ci poate să devină și un moment de relaxare prin mirosul pe care îl are.

(…) Trebuie să mai notez că termenul ‘parfum’ sau ‘fragrance’ scris pe lista INCI poate să înglobeze nu doar un ingredient, ci poate chiar sute. Sunt persoane care tolerează produsele care conțin parfum – cum sunt eu – și sunt persoane care nu îl tolerează – experimentează sensibilizare sau agravarea unor afecțiuni cutanate – cum ar fi agravarea rozaceei. Cât despre produsele dermatocosmetice – în mare, acesta este un termen de marketing, dar și produsele dermato încep să se alinieze unor cerințe, de aceea găsim tot mai multe produse de tip fragrance free.

Concluzia este că dacă un produs conține parfum nu înseamnă că este mai puțin sigur decât un produs fără parfum; un produs este sigur dacă răspunde nevoilor personale ale unui consumator.

Oana Ivan: Cel mai important mesaj pentru cititoare este cel pe care îl transmit mereu și pe rețelele de socializare: frumusețea și sănătatea pielii pleacă de la interior către exterior! Înainte de orice trebuie să va ocupați de sănătatea generală, de fizic, psihic, emoțional, spiritual. Trebuie să dați prioritate interiorului pentru a va bucură de un exterior armonios. Fiecare lucru pe care îl trăim se reflectă la nivelul pielii. Achiziționați produsele cosmetice după ce ați făcut o cercetare proprie, după ce v-ați asigurat că un anumit produs este dedicat vouă și răspunde cerințelor și credințelor voastre.

Citește și: Daiana Anghel, despre îngrijirea tenului matur: „Focusul trebuie să fie pe regenerare, luminozitate și elasticitate” INTERVIU EXCLUSIV

FOTO: Instagram @oanador_

Preluat de la: csid.ro