Cine-ar fi crezut că un animăluţ de companie ne poate ajuta să ne menţinem sănătoşi psihic, dar şi fizic? Studiile au demonstrat: deţinerea unui câine poate scădea riscul de mortalitate din cauza diverselor boli cu până la 33%, iar acest lucru este pur şi simplu extraordinar! Iată ce spun cercetătorii.

Posesorii de câini trăiesc mai mult

Este evident pentru oricine că animalele de companie – câini sau pisici – ne aduc bucurie în viaţa de zi cu zi. Chiar şi privitul la video-urile cu câini sau pisici ne oferă energie şi ne fac să ne simţim bine, scăzând simţitor sentimentele negative. Posesorii de căţei vor fi cu atât mai fericiţi să afle că cercetătorii au descoperit un lucru extraordinar în urma unui studiu realizat la Universitatea din Toronto: a avea un căţel se pare că ajută la diminuarea mortalităţii din orice motiv cu până la 24%.

Potrivit CNN, Dr. Caroline Kramer, medic endocrinolog la Mount Sinai, a realizat o meta analiză ce cuprinde studii globale desfăşurate timp de 70 de ani pe aproximativ patru milioane de oameni din SUA, Anglia, Noua Zeelandă, Scandinavia şi Canada. Acest studiu uriaş publicat în jurnalul American Heart Association a descoperit un beneficiu şi mai mare pentru persoanele care au avut deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral: „Pentru acei oameni, a avea un câine a fost şi mai benefic. Au dezvoltat un risc cu până la 31% mai mic de a muri de boli cardiovasculare”, a declarat Caroline Kramer.

<!–

Formul de quiz

–>

Câinii şi bolile

Un alt studiu realizat pe un eşantion de peste 336.000 de bărbaţi şi femei din Suedia a descoperit faptul că persoanele care deţineau câini au avut rezultate mai bune la secţiunea de sănătate, după ce au suferit un eveniment cardiovascular major, cum ar fi atacul de cord sau atacul cerebral. Atacurile de cord şi accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale decesului la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Avantajul cel mai mare a fost pentru proprietarii de câini care locuiau singuri: „Partea cea mai interesantă a acestui studiu a fost că oamenii care locuiau singuri au obţinut cel mai mare beneficiu atât în grupul de infarct, cât şi în grupul de accident vascular cerebral”, a spus Dr. Martha Gulati, ea însăşi proprietar al unui câine, redactorul şef al CardioSmart.org, platforma de educare a pacienţilor a Colegiului American de Cardiologie.

Oamenii care locuiau cu un câine aveau un risc de mortalitate mai mic decât oamenii care trăiau singuri, fără un câine, au declarat cercetătorii. Supravieţuitorii unui atac de cord care trăiau singuri şi deţineau câini aveau un risc de deces cu până la 33% mai mic în comparaţie cu persoanele care nu deţineau un câine. Supravieţuitorii de AVC care locuiau singuri aveau un risc de deces redus cu 27%. „Singurătatea şi izolarea socială sunt factori de risc puternici pentru moartea prematură, şi se pare că, într-adevăr compania unui animal de companie poate atenua acest lucru”, a declarat autorul studiului Tove Fall, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Uppsala din Suedia.

„Există studii care sugerează faptul că persoanele care deţin câini au un profil de colesterol mai bun şi o tensiune arterială mai mică”, a spus Kramer, care este şi el la rândul său proprietarul unui câine. „Un studiu, preferatul meu, a descoperit că simplul fapt de a avea un câine poate reduce tensiunea arterială la fel de mult precum un medicament”, a mai aduăugat Kramer. Sunt cardiologi care în SUA care cred atât de mult în beneficiile de a avea un câine, încât prescriu pacienţilor care pot avea grijă de un animal de companies ă îşi achiziţioneze unul.
Alte studii sugerează că patrupedele oferă companie şi afecţiune, ambele având un rol crucial în reducerea anxietatăţii şi depresiei. Acest lucru este important în special după un moment dramatic major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Posesorii de câini au risc mai mic de anumite boli

„În timp ce aceste studii non-randomizate nu pot <dovedi> că adoptarea sau deţinerea unui câine duce direct la o mortalitate redusă, aceste concluzii puternice sunt cu siguranţă cel puţin sugestive în acest sens”, a spus dr. Glenn Levine, preşedintele grupului de scris al American Heart Association în Declaraţia ştiinţifică a Asociaţiei cu privire la proprietatea animalelor de companie şi scăderea riscului cardiovascular. Cu toate acestea, el mai spune şi că proprietatea animalelor de companie este un angajament de îngrijire care vine cu anumite costuri şi responsabilităţi financiare, astfel că „scopul principal al adoptării, salvării sau achiziţionării unui animal de companie” nu ar trebui să fie reducerea riscului cardiovascular. Conform Centrelor de Control şi Prevenire a Bolilor, studiile arată că patrupedele, cu precădere căţeii, tind să scadă stresul şi promovează relaxarea în aproape toate etapele vieţii noastre.

Preluat de la: csid.ro