oo4-1-e1708065778230.jpg

Producția cinematografică „Oameni Gospodari” a primit titlul de cel mai bun serial autohton, fiind premiată în cadrul Galei Cineaștilor 2024. Regizorul acesteia, Mircea Bobînă, ne-a relatat în cât timp a fost filmată pelicula, care a fost cel mai mare obstacol cu care s-a confruntat echipa de producție și cine este actorul care „a dus corabia la mal”.

În anul 2021, producătoarea Ana Antir, scenarista Mariana Starciuc și regizorul Mircea Bobînă, alături de mai multe fețe cunoscute – Dumitru Roman, Pavel Sîrbu, Ion Jitari, Cristina Miron și Rodica Mereuță –, au lansat serialul de comedie „Oameni Gospodari”. Producția a devenit foarte populară la TV, iar în scurt timp a fost distribuită și online, pe canalul oficial de YouTube.

Pelicula relatează povestea lui Dima Ițîc, care a petrecut trei luni de zile pe un șantier de construcții în Israel ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale. Tânăra urmează să se mărite, într-o săptămână, cu fiul primarului. Însă, în legătură cu situația epidemiologică din lume din acel moment, Dima rămâne blocat într-un sanatoriu din Israel.

Aflându-se în izolare, bărbatul încearcă să rezolve problemele care vin peste el ca o avalanșă pe zi ce trece, să își salveze căsnicia, să mediteze asupra comportamentului său, să stabilească o relație cu copiii, din viața cărora a absentat și la educația cărora n-a participat.

Practic fiecare episod include situații contradictorii, absurde, bizare și totodată foarte veridice și realiste, încercări și provocări la care sunt supuși eroii și o mulțime de evenimente neașteptate.

Serialul are 10 episoade a câte 25 de minute fiecare, ceea ce ar presupune cel puțin o lună și jumătate de filmare. Cu toate acestea, producția a fost realizată într-un timp record – în mai puțin de 15 zile. Regizorul Mircea Bobînă menționează însă că recordul dat nu constituie un lucru pozitiv, fiind influențat de insuficiența finanțelor necesare.

„Nu încurajez deloc filmarea unei producții în timp minim, pentru că nu poți oferi tot ce ai mai prețios. Nu reușești să gândești și să faci un produs calitativ în momentul în care ești presat de deadline-uri.”

Potrivit regizorului, fiecare zi de filmare costă mult, iar din motiv că mijloacele financiare existente pentru „Oameni Gospodari” nu erau de ajuns, serialul format din 10 episoade a trebuit să fie realizat cu resursele pentru unul format din trei. Mai mult, producția nu a fost filmată cronologic, ci în funcție de locație. Adică într-o locație se puteau filma scene inclusiv din primul episod, din al șaptelea și din al 10-lea pentru a economisi timp.

„A fost o nebunie, am lucrat foarte mult, cred că aproximativ câte 14 ore pe zi. Aveam pauză o dată la două sau chiar trei zile. La un moment dat, am filmat și cinci zile la rând, iar după, pur și simplu, am căzut obosiți”, ne-a povestit Mircea.

Totuși, datorită faptului că niciun membru al echipei nu „a dat înapoi”, proiectul a fost dus la bun sfârșit.

„Înainte de a începe filmările, m-am văzut cu fiecare actor în parte și am desfășurat probe, fiindcă nu te poți aventura în așa proiect fără ca să fii sigur 100 % dacă o persoană sau alta se potrivește rolului. Mai ales că serialul este bazat pe caractere, pe personaje foarte diferite și contrastante, și anume interacțiunea dintre ele naște umorul și comedia.”

La baza serialului stă o discuție pe Skype. Personajul principal, diagnosticat cu COVID și blocat în Israel, trebuie să rezolve foarte multe probleme personale de la distanță. Astfel, practic toate discuțiile pe care le are el cu membrii familiei, prieteni și consăteni sunt prin Skype.

Odată ce majoritatea scenelor erau construite dintr-un singur cadru, procesul filmărilor nu a fost atât de complicat. Se aranja camera – se filma actorul care cică vorbește din Israel, apoi iar se aranja camera – se filmau cei care vorbesc la masă în sat. La montaj, aceste cadre au fost combinate. Uneori poate se mai adăugau niște detalii la care se gândea echipa de producție în platoul de filmare și „cu asta basta”.

„În ceea ce privește scenele din sat, filmările au durat mai mult, deoarece erau și mai multe locații. Am tot întins cu ele până ne-am pomenit că am rămas cu foarte puțin timp pentru filmările cu eroul principal. Mare noroc de Dumitru Roman, care, pe lângă faptul că înțelegea foarte ușor ce se cere de la el, mai dădea dovadă și de o memorie fenomenală. El ne-a adus corabia la mal.”

Unul dintre personajele care i-au plăcut foarte mult regizorului este cel al soției lui Dima Ițîc, jucat de Rodica Mereuță. L-a impresionat rolul ei – o femeie moldoveancă foarte inteligentă care le reușește pe toate, le poate pe toate, știe să țină piept provocărilor care apar, reușește să țină familia unită și știe corect când și cum să riposteze.

„E mult mai profund decât ne așteptam cu toții să fie și eu nu am înțeles lucrul acesta până la etapa de montaj. Când am pus la un loc toate scenele cu ea, ne-am pomenit cu un personaj de aur, care, din punctul meu de vedere, a fost cam puțin explorat”, a menționat tânărul.

Potrivit lui Mircea, acest serial este foarte aproape de sufletul practic oricărui moldovean, mai ales al celui care trăiește în mediul rural, întrucât a atins niște teme sensibile și în general valabile.

„Mariana știe foarte bine să ilustreze sufletul moldoveanului și să abordeze probleme destul de importante cu umor. Deși la suprafață acestea par a fi o glumă, reprezintă subiecte mult mai profunde, care trebuie analizate atent.”

Dacă încă nu ați reușit să priviți serialul, o puteți face aici. Pentru început însă, vă lăsăm primul episod mai jos.

Preluat de la: diez.md