the-power.jpg

Cătălina Cazacu este o tânără actriță din Moldova care a locuit în Marea Britanie mai mult de opt ani. Acolo și-a finalizat și studiile în actorie, la East 15 Acting School, iar în iunie 2021 s-a filmat în serialul The Power, producție care a apărut în data de 30 martie, curent. În acest interviu, tânăra ne-a povestit despre actorie și despre experiența pe care a trăit-o pe platourile de filmare ale serialului.

„Câteodată am impresia că actoria m-a ales pe mine”

Încă din copilărie și-a dat seama că actoria este ceea ce vrea să facă în viață. „Am început să vorbesc la vârstă fragedă, la mai puțin de un an, ceea ce mi-a facilitat și capacitatea de a învăța poezii și texte lungi. Le recitam, fără remușcări, în fața familiei.

„Ulterior, intuitiv am început să scriu și să creez mici scenete în care îmi învățam sufletul să strălucească prin personajele pe care le jucam. Am ajuns să simt că întregul univers mă îndreaptă spre artă. Câteodată am impresia ca m-a ales ea pe mine.”


Sursă: Instagram/arhivă personală

Întrebată despre cum a reușit să joace în serialul The Power, tânăra precizează după absolvirea școlii de actorie a semnat un contract cu o agenție de talente care îi oferea și îi oferă diverse oportunități și audiții. Așadar, în urma mai multor audiții, a fost selectată de către echipa de producție a serialului. Filmările au avut loc în iunie 2021, iar The Power nu este primul serial în care joacă. Experiența anterioară i-a oferit mai mult curaj și încredere în jocul pe care l-a avut în fața camerei.

„Așteptarea unui răspuns, dacă ai obținut sau nu rolul, este cea mai chinuitoare”

Când a aflat că va juca în serial, tânăra s-a simțit foarte fericită și recunoscătoarea sieși. „Verbul «a fi fericit» nu ar explica pe deplin sentimentele pe care le-am trăit. În timpul audițiilor, ești mereu emoționat, iar așteptarea unui răspuns, dacă ai obținut sau nu rolul, este cea mai chinuitoare. Îmi iubesc meseria, iar selecția pentru un rol bun, într-o producție de succes, e o remunerare pentru munca depusă anterior.”

Serialul reprezintă o adaptare a cărții cu același nume a lui Naomi Alderman și prezintă condiția umană sub influența puterii. Dintr-o dată, femeile dezvoltă o nouă și misterioasă abilitate de a electrocuta, ceea ce duce la o extraordinară inversare globală a raportului de forțe dintre femei și bărbați.

Cătălina Cazacu a jucat rolul Evelinei, care, potrivit tinerei, este „o ființă naiva și un pic speriată, care se supune sistemului și ierarhiei”. E una dintre puținele femei care capătă puterea de a electrocuta, iar în momentul în care devine suspectă, decide să se ascundă. Cătălina spune că se consideră total opusul ei, însă s-a dedicat în totalitate rolului său.

„E firesc să ai emoții”

Actrița povestește că, înainte de a păși pe platoul de filmare, a avut parte de câteva repetiții cu regizoarea episodului, Lisa Gunning, și cu partenera sa de scenă, Zrinka Cvitesic. În această scenă, personajul său a descoperit puterea prezentă pe parcursul serialului. „Platourile de filmare impresionează prin magnitudinea lor, prin implicarea sutelor de oameni, creatori ai acestei povești. E firesc să ai emoții, iar experiența m-a învățat să am încredere în mine și în meșteșugul meu.”

Cătălina spune că, interacționând cu actori de talie mondială, a conștientizat în primul rând că i s-a oferit această oportunitate datorită muncii și meritelor sale. „Când ești ales de către un regizor de casting dintre sute de actori care au participat la aceeași audiție, înțelegi că apariția ta în acel fragment te face egal cu toți colegii tăi de breaslă. Realizezi că ai multe de învățat de la ei, de la prestațiile lor și de la felul în care aceștia lucrează în fața camerei de filmat. Totuși, e o plăcere să fii considerat un profesionist și să te simți apreciat pentru implicarea și munca depusă.”

Fiind întrebată cât de dificil este pentru o persoană din Moldova să ajungă să lucreze în astfel de proiecte, tânăra a răspuns că dacă ai un vis, întregul univers te va ajuta să îl realizezi. „Drumul meu a inclus multe răscruci și sensuri giratorii, mai multe școli de artă, uși închise și deschise, multă dedicație și încredere în ceea ce mi-am pus ca scop.”


Sursă: Instagram/arhivă personală

Momentan, Cătălina Cazacu activează atât în Marea Britanie, unde este prezentă la audiții și castinguri, cât și în Republica Moldova, la Chișinău, unde își dezvoltă propriile proiecte. Face parte din trupa Teatrului Fără Nume, unde a reușit să își deschidă sufletul în fața unor oameni cu care rezonează și cu care aspiră să meargă mai departe.

„Nu simt că pot alege sau că una dintre cele doua îmi e mai casă decât cealaltă. Învăț că doar noi ne putem crea oportunitățile pe care ni le dorim și doar noi suntem cei care putem acționa pentru a ne îndeplini visurile.”

Preluat de la: diez.md