MyCollages-14.jpg

În 12 țări din întreaga lume a fost înființat clubul 28 петель (28 petel). Voluntarele clubului, numite și zâne, tricotează haine pentru copiii născuți prematur. Clubul a fost lansat în anul 2012 în Kazahstan de către jurnalista Karla Nur. Printre aceste 12 țări se regăsește și Republica Moldova. Echipa #diez a discutat cu Lucia Gnesiuc, fondatoarea filialei din țara noastră, iar în continuare vă invităm să descoperiți motivația din spatele acestui club, dar și care sunt principalele avantaje ale seturilor destinate bebelușilor născuți prematur.

Acest material a fost preluat de pe ru.diez.md.

Denumirea clubului a fost inventată de către jurnalista Karla Nur. 28 петель semnifică cele 28 de ochiuri tricotate pentru realizarea unei perechi de șosete destinate bebelușilor. În prezent, în filiala din Moldova activează 13 femei, dar, potrivit coordonatoarei clubului, oricine poate deveni voluntar(ă), indiferent de vârstă, sex sau abilități de tricotat.

Potrivit Luciei Gnesiuc, inițiativa de a lansa clubul 28 петель în Republica Moldova a apărut în anul 2020, iar scopul principal a fost tricotarea seturilor din lână pentru copiii născuți prematur. De obicei, aceste seturi includ o plapumă, o căciulă, șosete, o vestă și jucării confecționate din bumbac.

„Importanța produselor noastre derivă din contactul fibrelor de lână cu pielea bebelușului care acționează ca un masaj natural al zonelor reflexogene. Totodată, seturile pe care le confecționăm au și un efect de încălzire și tonifiere. Bebelușii născuți prematur dorm de obicei profund și uită să respire, iar efectele menționate îi ajută să se trezească”, povestește Lucia Gnesiuc. Pe lângă haine, voluntarele realizează și unele jucării speciale pentru acești copii. Coordonatoarea clubului spune că acestea trebuie să aibă o spirală în mod special.

„Bebelușul utilează spirala ca și cum ar fi încă în burta mamei și se ține de cordonul ombilical. Acest lucru îl împiedică să se agațe de firele branulei. De asemenea, mama poate ține jucăria la sân, iar aceasta este îmbibată cu mirosul laptelui ei.”

În majoritatea cazurilor, voluntarele colectează toate seturile realizate la fiecare două sau trei luni, iar coordonatoarea le oferă spitalelor din oraș. Cele 13 voluntare nu tricotează împreună, dar păstrează legătura în regim online. Pentru confecționarea unui set, ele petrec în jur de două sau trei zile, în funcție de complexitate și viteza de tricotaj.

Persoanele care își doresc să contribuie la sustenabilitatea clubului pot dona lână sau certificate pentru achiziționarea produselor textile de la magazinele specializate. Pentru realizarea unui set, membrele clubului cheltuiesc aproximativ 170 de lei.

Anual, în data de 17 noiembrie este marcată Ziua mondială a prematurității. Cu acest prilej, clubul 28 петель organizează numeroase evenimente și participă la diverse târguri. În cadrul acestor activități, voluntarele tricotează jucării și le vând, iar banii acumulați sunt utilizați pentru achiziționarea materialelor necesare.

Dacă doriți să contribuiți cu o donație, să vă implicați în calitate de voluntar(ă) sau să aflați mai multe informații despre activitatea clubului, puteți accesa această pagină de Facebook.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022 în Republica Moldova s-au născut prematur 1 600 de copii. Doar două instituții medicale din Moldova au condiții pentru a-i îngriji. Este vorba despre Institutul Mamei și Copilului din Chișinău și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Articolul poate fi citit și în limba rusă pe ru.diez.md.
Autoare: Lilia Zdibneac

Preluat de la: diez.md