pic-1-e1706093980947.jpg

A plecat în Franța recent, cu ideea de a ieși din zona de confort și de a se autodepăși, iar curând își va expune trei lucrări la Art Capital Paris/Grand Palais Éphémère. Am discutat cu pictorul moldovean Sergiu Ciochină despre cariera de artist, despre creațiile sale, despre posibilitatea de a câștiga un trai decent din artă, despre tranziția de la un mediu artistic la altul și, nu în ultimul rând, despre diferențele dintre comunitatea artistică din Moldova și cea din Franța. Astfel, în cele ce urmează, îți propun să-i descoperi povestea, personalitatea și lucrările.

Sergiu ne-a relatat că în viața sa nu a existat un moment anume care l-a inspirat să devină pictor și că niciodată nu a luat decizia conștientă de a deveni artist. „Acest proces subconștient mă însoțește pe tot parcursul vieții mele. Întotdeauna am perceput lucrurile obișnuite într-un mod diferit; arta m-a atras, iar frumusețea acestei lumi m-a impresionat. Am descoperit întotdeauna semne și sensuri în cotidian. Cred că aceasta se datorează unui șir de decizii luate din copilărie până în prezent.”

Odată ce și-a început studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, viziunea și abilitățile sale au luat o întorsătură bruscă. Fiind ghidat de profesorul său, un mentor și un artist minunat, Veaceslav Fisticanu, pictura a devenit o parte din tânăr. Sfaturile, secretele dezvăluite și îndrumările mentorului au transformat pictura într-un mod de existență pentru el.

Temele abordate de Sergiu în creația sa artistică sunt copilăria, frăția, dialogurile interumane, visul, sinele propriu, dragostea, trădarea.

Indiferent de ceea ce creează un om, fie că este un scaun, o sanie, o instalație, un rol într-o piesă de teatru sau o pictură, toate reflectă o foarte mare parte din interiorul său în mod indirect.
Orice creație exprimă esența creatorului. Prin aceste manifestări, artistul transpune emoții și gânduri dezvăluind în mod indirect părți semnificative ale propriei sale lumi interioare. Astfel, fiecare creație devine o fereastră către universul subiectiv al creatorului”, a adăugat pictorul.

Atunci când a început să stilizeze figurile și personajele din arta sa, era inspirat de mai mulți artiști moderniști, precum Marc Chagall, Egon Schiele, Francis Bacon, Amedeo Modigliani și Henri Matisse. În ceea ce privește artiștii contemporani care îl inspiră, tânărul ne-a relatat că în listă se regăsesc mai mulți pictori din Occident, inclusiv George Roy, Tracey Emin și Lenz Geerk. Totodată, acesta admiră stilul și procesul de muncă al pictorilor moldoveni Veaceslav Fisticanu, Iurie Platon și Iurie Lupu.

În general, Sergiu a afirmat că, pentru el, aproape totul din jur reprezintă o sursă continuă de inspirație: muzica, cărțile, filmele, călătoriile (în special litoralul din Normandia), oamenii cu poveștile și caracteristicile lor, natura: „Pot citi o carte sau asculta o melodie și, brusc, subconștientul meu se agață de o anumită frază care devine scheletul unei idei, apoi se umple cu sensuri și imagini”.

Lucrările tânărului însă au la bază nu doar ceea ce îl inspiră, dar și copilăria, preadolescența și prima sa dragoste.

„La moment, mă regăsesc foarte mult în stilul neoprimitivism și naiv. Ceea ce creez de câțiva ani definește acest lucru. Simt că abordarea, cumva ușor nonconformistă, copilărească, puțin stângace a motivelor cotidiene, a expresiilor și a personajelor pune în altă lumină sau stare problemele sau adevărurile mai puțin acceptate de noi”, a menționat Sergiu.

Mai mult, odată cu trecerea timpului, tânărul a înțeles că acest stil îi permite să „atingă” suflete, căci picturile sale nu doar povestesc despre el, ci și capturează privitorul într-un mod puternic. „Este uimitor când oamenii observă și apreciază straturile adânci ale sensurilor. Dar cel mai semnificativ este atunci când mi se povestește ceea ce eu însumi nu am anticipat, ceea ce am investit la un nivel intuitiv, iar cineva a observat și a formulat aceasta.”

Apropo, una dintre lucrările care au semnificație specială pentru Sergiu este „Frăția” (Brotherhood), realizată în anul 2020.

Sergiu ne-a povestit că procesul său creativ începe uneori de la „nașterea” unei idei în interior, urmată de schițarea ei rapidă, trasarea mai multor caractere, personaje, stilizarea unor figuri și obiecte. Totuși, tânărul experimentează și perioade de contemplare, căutând doar idei timp de câteva luni. Acest fapt îi permite să nu ajungă niciodată debusolat în creație.

„Uneori însă, pot migra spontan pe un format mare de pânză, să pictez totul fără nicio strategie preconcepută. Acest fenomen are loc de obicei atunci când o idee proaspătă îmi bântuie mintea și nerăbdarea mă cuprinde în dorința de a o vedea înfăptuită pe pânză”, a adăugat pictorul.

Legat de provocările cu care se confruntă tânărul atunci când lucrează la o nouă pictură, prima și cea mai complexă este autocritica. „Sunt foarte critic cu mine când vine vorba de a progresa sau de a avansa la un alt nivel. Întotdeauna îmi propun ca fiecare lucrare nouă să o depășească în calitate pe cea anterioară.”

De asemenea, potrivit lui, pot apărea diverse momente tensionate și atunci când se acumulează oboseala, dificultatea constând în a ști când să se oprească. De multe ori totuși, Sergiu alege să pună pe pauză o lucrare care îi creează obstacole, pentru a reveni la ea ulterior cu mintea proaspătă sau cu o perspectivă nouă asupra sa.

Având în vedere că de șase luni tânărul este stabilit în Franța, l-am întrebat care au fost principalele motive care l-au determinat să-și continue cariera artistică acolo? Astfel, el ne-a relatat că și-a dorit să iasă din zona de confort și să se autodepășească.

În Moldova avea o viață liniștită, dar într-un anumit moment a dorit mai mult de la sine, așa că a decis să facă o schimbare radicală, să înceapă totul de la zero. „Franța oferă vize de talent artiștilor care vor să trăiască și să creeze acolo. Fiind convins de abilitățile mele, am adunat, timp de câteva luni, un dosar impunător cu care am aplicat pentru această oportunitate nouă, văzând în ea un amplu spațiu pentru creștere și avansare, ceea ce s-a dovedit a fi realitate.”

Potrivit tânărului, de o bună perioadă, o parte din arta pe care o creează a devenit o sursă stabilă de venit financiar, dar și un proces care îi ocupă foarte mult timp. Aici, acesta s-a referit la peisajele pe care le creează în paralel cu arta sa figurativă.

„Cu un cont de Instagram cu peste 200 000 de urmăritori și vânzări în toată lumea îmi asigur traiul, dar și posibilitatea de a crea arta figurativă la un nivel profesionist. Acest lucru înseamnă uleiuri foarte scumpe, pânză, șasiuri și un spațiu mare, deoarece, de obicei, lucrările mele au dimensiuni impunătoare. Îmi propun să realizez lucrări și mai mari cu scop performativ, dar acest lucru, la rândul său, impune și prețuri foarte mari, nu doar în perioada de creație, ci și în angajamentul de a le păstra și transporta.”

În Moldova, Sergiu a participat la expoziția-concurs „Noi – Tineretul Creator” în 2019, 2021 și 2023, unde a obținut mențiune și două premii mari. Potrivit lui, acest eveniment era „notoriu”, pentru că reprezenta o modalitate de expunere.

Alte experiențe ale pictorului în țara sa de baștină includ câteva expoziții de grup la Artcor în 2021 și participarea la „Bazzart”, în spațiul „ȚOL”, organizat de câțiva artiști tineri. De asemenea, înainte de plecarea sa în Franța, acesta a fost invitat să-și expună o lucrare autoportret la Librăria Cartego.

„Evenimentele din Moldova le pot încadra aici doar din cauză că nu avem atât de multe care pot fi calificate drept «notabile», ceea ce presupune, după părerea mea, o vizibilitate și participare internațională, remunerare semnificativă, niște rezultate și scopuri măsurabile și nobile. Dar lucrurile se schimbă spre bine și sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom reuși să ne lăudăm cu evenimente notabile made in Moldova.

În 2023, trei lucrări ale lui Sergiu au fost expuse la Florența, Italia, iar în 2022, pictorul a participat la două expoziții de grup în Coreea de Sud. În Marea Britanie, de asemenea, a fost prezent la două expoziții – în 2021 și 2023.

„În Franța voi expune trei picturi la Art Capital Paris/Grand Palais Éphémère în perioada 14-18 februarie, apoi, în martie, voi participa la (un) fair la Milano, Italia. Urmează să am un eveniment și la Madrid, Spania, dar sunt și în proces de așteptare/aplicare la alte evenimente. În același timp, planific un solo show în viitorul apropiat, deci urmează un update.”

În Franța, din primele luni după stabilire, Uniunea Artiștilor Francezi și Uniunea Artiștilor Independenți l-au acceptat pe Sergiu în comunitatea lor, iar deja în februarie acesta își va expune trei lucrări la Salonul Art Capital. Totodată, tânărul a devenit artist rezident la o altă asociație de artiști, Cobalt Ateliers, care i-a oferit spațiu pentru primul său atelier din Franța. Aceste experiențe i-au oferit posibilitatea să se „scufunde” într-o comunitate de artiști dedicați.

Asociații cu 20 de artiști rezidenți sau cu 300 de artiști rezidenți, cu spații care acoperă un cartier întreg și cu o diversitate culturală sunt deschiși pentru artiști ca mine și asta face o mare diferență de atmosfera din Moldova.
În Moldova, noi nu avem niciun instrument sau organ care ar vrea să afle cu ce se ocupă și ce îi motivează pe artiști, ce îi afectează și ce idei îi preocupă. De exemplu, cum să ajungi să expui în străinătate, dacă poți câștiga din creația ta și cât și, în general, ce să faci și încotro să te îndrepți dacă ai talent.”

Mai mult, în Franța, societatea apreciază și consumă în mod activ arta datorită mediului favorabil în care trăiesc și situației sociale încurajatoare. Astfel, aflându-se acolo, tânărul este contactat de mulți urmăritori sau admiratori, inclusiv de francezi sau de persoane care doar vizitează Parisul, cu dorința de a-i vizita studioul: „Acest interes nu a fost niciodată simțit în Moldova din partea unor persoane complet străine, fie nu eram vizibil, fie chiar nu era interes”.

Franța este o țară unde nu te simți străin. Asta cred că este cea mai bună condiție pentru mine, deși sunt mici excepții, atunci când răspund în engleză în loc de franceză, dar cred că în viitor mă voi apropia mai mult de studierea francezei.

Sunt o persoană extrem de introvertită, iar interacțiunea cu ceilalți oameni poate să mă epuizeze uneori.

Dacă mă refer la uniunea de artiști la care am aderat, pot spune că îmi este destul de dificil să interacționez. Poate se datorează faptului că acord o importanță deosebită spațiului meu personal, în special din atelier, și eticii mele de lucru sau poate ar trebui să mă afirm mai mult în aceste situații”, a menționat Sergiu.

De când se află în Franța, arhitectura a devenit o sursă intensă de inspirație pentru el. Astfel, aceasta constituie un element central în noua sa serie de picturi inițiată la Paris.

Am explorat teritorii precum falezele din Normandia, am mers prin grădinile și podurile japoneze pictate de Monet în Giverny, am recules gândurile pe câmpurile lui Van Gogh în Auvers-sur-Oise. Mai mult, vizitarea muzeelor a jucat un rol major în dezvoltarea mea personală. Parisul mi-a oferit oportunitatea de a vizita aproape gratis majoritatea muzeelor sau galeriilor locale, pe când timpul petrecut în Moldova se rezuma doar la pictură și petrecerea timpului în atelier.”

În plus, tânărul ne-a relatat că, de când locuiește în Franța, a început a-și diversifica activitățile și a pune valoare pe timpul petrecut socializând, întâlnind oameni complet noi, vizitând muzee: „Am învățat să mă impun și să ies din zona de confort”.

Despre planurile legate de cariera artistică Sergiu a reliefat faptul că, momentan, planul său primordial pentru următoarea perioadă este pregătirea debutului, de care ar dori să fie cu adevărat mândru.

„În ultimul timp, am început să mă limitez în oferirea sfaturilor, deoarece fiecare persoană și circumstanțele în care se află sunt atât de diferite și diverse.
Ceva care pentru mine a funcționat foarte bine a fost să lucrez zilnic, să pictez, să desenez în mod regulat. Consistența este cheia dezvoltării și îmbunătățirii continue. De asemenea, vizitarea muzeelor și galeriilor de artă este, din punctul meu de vedere, un aspect important în «creșterea» artistului din mine.”

Pictorul recomandă tinerilor artiști care doresc să schimbe mediul artistic:
# să studieze cel puțin o limbă străină, ideal ar fi engleza;
# să exploreze și să facă uz de toate oportunitățile de burse și rezidențe în afara țării și, sigur, de cele din Moldova;
# să utilizeze rețelele de socializare ca instrument de promovare;
# să nu cedeze până obțin ceea ce își doresc și cred că merită.

La final, Sergiu a menționat că, potrivit lui, rolul unui pictor este de a reflecta realitățile sociale cu o profunzime care trece dincolo de suprafața estetică. Astfel, contribuția lui poate deveni nu doar explorarea noului, ci și un catalizator pentru transformarea societății.

Dacă doriți să faceți cunoștință mai îndeaproape cu creația lui Sergiu Ciochină, aici este pagina sa de Instagram.

Preluat de la: diez.md