collage-49.jpg
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut în Moldova numărul șomerilor a ajuns la 30 de mii de persoane. Date cu privire la nivelul de satisfacție pe care o au muncitorii în raport cu locul actual de muncă, nu există. Pentru a rezolva problema șomajului, dar și a gradului de mulțumire în raport cu jobul pe care îl au angajații, a fost dezvoltat GAUS. Prin urmare, ne-am propus să vorbim cu Eugeniu Gîrla, co-fondatorul platformei, despre provocările dezvoltării unui startup cu forțe proprii.

Fiecare succes are în spate o poveste și multă muncă. Istoria GAUS începe în anul 2004, când în Moldova a apărut organizația AIESEC. Ambii co-fondatori, Eugeniu Gîrla și Iulian Gulea ai GAUS au făcut parte din această organizație. Una din principalele idei pe care ea le transmite, este că oamenii au capacitatea și dorința de a-și realiza potențialul lor, ei doar au nevoie de instrumentele sau platformele necesare să o facă. „Chiar dacă atât eu, cât și Iulian nu mai facem parte din AIESEC de foarte mult timp, dorința de a crea soluții care ar ajuta oamenii să își realizeze potențialul și să nu stea în companii a rămas”.

„În estul Europei, recrutarea personalului a rămas la începutul anilor 2000”

Ideea platformei, pe cât pare de simplă, pe atât este de inspirată și rezidă din necesitățile societății. „Organizând „Târgurile de Cariere” din Chișinău, timp de 5 ani, eu am observat că, deși la nivel global au apărut foarte multe tehnologii și abordări noi în recrutare, dar și în resurse umane în general, aici în partea de est a Europei, recrutarea arăta ca la începutul anilor 2000. De aceea, am decis să încercăm să construim și aici un instrument de HR, care să fie în pas cu tehnologiile: cu inteligența artificială, chatbot-urile, automatizarea unor procese redundante în lucru cu candidații”.

4

Fondatorii GAUS cred că fiecare dintre noi poate fi fericit la job. Avem nevoie doar de instrumentele necesare pentru ca acest lucru să se întâmple. „Scopul platformei este să faciliteze procesul pentru ca juniorii în IT să găsească mai rapid și mai potrivit primele experiențe de practică sau muncă, ce îi va ajuta să aibă un proces accelerat de dezvoltare a carierei”.

Dezvoltarea startup-ului a început în 2017. GAUS a fost un omagiu adus lui Karl Friedrich Gauß, un matematician celebru, fiind considerat creatorul „Teoriei Numerelor”. La realizarea conceptului, inițial, au muncit două persoane: Eugeniu și Iulian. Echipa a fost formată din două persoane până în iunie 2018. Ulterior, echipa a crescut, iar la un moment dat a ajuns la un număr de 5 oameni în Septembrie 2018. „Din păcate, din mai multe motive, care mai personale, care mai mult legate de piață și rezultatele pe care le aveam sau nu le aveam, echipa a fost redusă. Pentru moment, în GAUS a mai rămas un singur om, vorbim de realitatea de acum, februarie 2019. Pe urmă vedem, schimbări o să apară”.6

Cele mai mari dificultăți cu care se ciocnește un startup din Moldova

De regulă, învățăm din greșelile și experiențele altora, cu toate că acest lucru pare să fie un clișeu, este totuși eficient. Startup-ul GAUS s-a ciocnit cu mai multe dificultăți, care i-a provocat pe fondatori să meargă mai departe.

# Piața mică: noi oferim la nivel de țară un număr de circa 900 de absolvenți în IT pe an, cam tot atât cât oferă un singur oraș din Romania – Iașiul. Ceea ce face ca numărul potențial de clienți inițiali, de la care poți crește și învăța rapid, să fie foarte mic.

# Reticența la nou și puterea de cumpărare mică: atunci când populația este săracă și nivelul de viață scăzut, oamenii își calculează foarte bine puținii bani pe care îi au fie în buzunar, fie în buget ca și companie, iar acest lucru îi face să cumpere foarte rar chestii noi, practic obligând startup-urile să abordeze strategii de freemium, care poate să nu le ofere venitul atât de necesar la început de drum.

# Lipsa oamenilor de la care să poți să înveți: și aici mă refer la investitori, mentori, dezvoltatori de comunități. Personal, în experiența mea am întâlnit foarte puține persoane de la care poți învăța rapid să creezi companii globale. Oamenii buni pleacă și crează succese în altă parte și e bine că o fac, dar aici numărul de oameni care să te „infecteze” cu susținere, curaj, bani, zâmbet și înțelepciune rămân foarte puțini.

Eugeniu crede că cel mai mare fail pentru majoritatea startup-urilor este că ele crează „nice to have” soluții și nu „need to have”. Problema la prima categorie este că majorității clienților le place soluția ta și ar folosi ceea ce oferi tu, dar nu sunt disperați și nu ar plăti pentru ea acum. Iar în momentul, în care acest lucru se întâmplă, tu ești nevoit să lungești foarte mult procesul de vânzare ca să convingi potențialii clienți (mai ales pe B2B sau SaaS). De asemenea, ești cam obligat să oferi soluții de freemium la început, ceea ce face ca tu să ai teoretic mulți clienți, dar practic puțini plătitori și bani care se întorc în companie. De aici pornesc restul, într-un cerc vicios: lipsa de resurse, nu te poți promova sau achita salarii etc.3

GAUS a rezistat în timp și a reușit să se dezvolte datorită perseverenței și scopului pe care și l-au propus. E vorba despre dorința de a ajuta fiecare tânăr să găsească joburile și oportunitățile pe care le caută.În cea mai mare parte, creșterea noastră în cei cam doi ani a fost bazată pe două elemente: dorință și experiență. Ambii co-fondatori, dar și echipa mai mare care era la un moment dat. Noi am fost prezenți la multe evenimente și vedeam că juniorii în IT suferă, chiar le este greu și asta în pofida imaginii false create pe piață, că dacă știi să scrii o linie de cod ești „obespecenîi” pe viață”.

Al doilea aspect ține de experiența acumulată anterior. „Totuși, GAUS pentru mine a fost cam al 6-7-lea proiect, pe care l-am început de la zero și toate au fost cumva legate de HR sau oameni, iar acest lucru te ajută să crești repede și să eviți multe greble, însă nu garantează succesul, dar ajută foarte mult experiența precedentă și înțelegerea industriei în care deschizi un startup”.1

„Dezvoltarea comunității de startup-eri a devenit prioritatea noastră”

Pentru a realiza un produs de succes, acesta trebuie să se diferențieze de altele care sunt pe piață printr-un specific anume. „Dezvoltarea comunității de startup-eri a devenit prioritatea noastră. Foarte mult timp, poate chiar în detrimentul unor lucruri pe care trebuia să le facem, preferam să participăm ca mentori sau să inspirăm alți oameni să creadă în succesul lor. Eu cred în puterea comunității, puteți să vedeți și anumite țări care deși au avut unicorni (companie care a fost evaluată la un miliard de dolari), exemple de succes, investitori, dar nu au avut o comunitate, rezultatele au fost sporadice și de scurtă durată. Este o diferență între ce face Estonia cu patru unicorni și alte țări cu unul. În Estonia comunitatea de antreprenori este foarte puternică”. Eugeniu vrea să introducă practicile țărilor dezvoltate și în Moldova, și să contribuie în acest mod la crearea unui mediu prietenos pentru dezvoltarea cât mai multor startup-uri de succes.

Cu toate că startup-urile încep cu bani puțini și un minim de risc, ulterior sursele financiare devin indispensabile pentru dezvoltarea ideii. În acest context, startup-erii participă la mai multe programe de accelerare. GAUS a fost selectat de către „Startup Wise Guys”, unul din cele mai mari acceleratoare focalizate pe soluțiile B2B și SaaS din Europa. Este un program din Estonia susținut de Business Angels locali. „Rolul unui accelerator este să ajute un startup ce are un Produs Viabil Minimal (MVP) să găsească mai repede și mai bine locul său pe piață. Noi am fost selectați dintr-un număr de peste 100 de aplicanți. Motivul cel mai important este experiența de peste 10 ani în industrie a fondatorilor (Eugeniu în HR și Iulian în Programare). Majoritatea investițiilor care se fac în faza incipientă a unui startup fac accentul anume pe acest aspect în selecția lor”.5

Pronosticuri despre viitorul unui sau altui startup nu pot fi făcute, din motivul schimbărilor frecvente de pe piață și a necesităților mereu diferite ale consumatorilor. Cred că idea și piața pe care noi ne orientăm are un viitor. Cum fiecare companie a avut nevoie de un economist sau de un contabil, la fel fiecare companie va angaja cel puțin un om responsabil de componenta IT a organizației. Ceea ce înseamnă că vor fi multe joburi în domeniu și mulți candidați atrași de ele, în special juniori și la început de cale. Dacă și GAUS va avea un viitor, va depinde de cât de bine o să reușim să capitalizăm pe această realitate prezisă a pieței”.

Dacă nu ar fi GAUS, Eugeniu spune că ar fi, cu siguranță, un alt startup. Cel puțin pentru moment doresc să activez în structuri mici și dinamice. Poate la un moment dat am să fac pasul și spre corporații mai mari, dar cel puțin acum aici mă simt foarte bine. Și cel mai probabil la fel în industria de HR. Viziunea mea personală este că va veni o zi când oamenii vor deveni ceea ce ei vor dori să devină și vor fi fericiți la jobul lor, iar startup-urile și industria de HR mă apropie pe mine acum spre viziunea pe care o am”.2

„Nu cred că poți dezvolta startup-uri globale, cu gândire locală”

În Moldova sunt mai multe inițiative care vin să susțină și să încurajeze dezvoltarea startup-urilor. „Cu siguranță avem inițiative și mișcări în această direcție, de la Founder Institute la Startup Academy, de la 3-4 co-working cu abordare nouă în ce înseamnă spațiu de business, la evenimente de tip TechVillage sau Rockit. De asemenea, cred că Moldova oferă posibilitatea să ajungi foarte repede la acel Produs Viabil Minim (MVP) cu costuri relativ mici. Dacă va fi asta de ajuns? Nu știu…un studiu din România pe antreprenori arată că 73% dintre ei cred că piața lor de bază și unică este România, ceea ce arată că în această regiune noi încă nu suntem ajustați la modul de gândire a business-ului pentru 2019. Nu cred că poți dezvolta startup-uri globale, cu gândire locală”.7

Să fii un tânăr startup-er în Moldova este dificil, dar nu imposibil. Sunt câteva particularități de care ar trebui să ții cont, este vorba despre deschiderea de explorare a oportunităților internaționale și dorința de a te dezvolta continuu. În acest sens, Eugeniu a împărtășit câteva observații în legătură cu succesul startup-urilor din Moldova.

# Evenimente și acceleratoare din exterior. Dacă ar fi să mă uit peste startup-urile de succes de la noi: XOR, Planable, Saltedge…ele au un element comun, fie au un co-fondator din afara Moldovei, fie au ieșit în afară să participe la câteva evenimente sau acceleratoare. Cred că, cel puțin un membru din echipa creată în startup trebuie din când în când să iasă afară și să exploreze.

# Experiența. Un alt element este experiența, chiar este ok să devină specialiști într-un domeniu, să meargă la un job pentru 5-7 ani și, ulterior, să construiască un startup pe acea industrie. La noi imaginea de antreprenor este un tânăr de 23-24 de ani într-un co-working cu o cafeluță, pe când, dacă este să te uiți la profilul celor mai de succes startup-uri globale, acolo realitatea e un pic altfel.

# Cunoștințele. Să citească mult și să investească în comunitate, măcar un eveniment sau discuție pe lună cu un viitor antreprenor, sau la un meetup, sau la un Silicon Drinkabout. Câteva ore pe lună nu este mult, dar dacă toți cei care au ceva succes ar face acest lucru regulat, cred că ar crește și comunitatea, iar asta înseamnă că vor crește poate și numărul de potențiali candidați care vor dori să plece din corporații mari și să se apropie de un startup. Dar ca acest lucru să se întâmple, ei trebuie să vadă o cumunitate și rezultate.

Cele mai frecvent întâlnite mituri despre startup-uri și startup-eri

# Că ai să faci ceva și repede o să devii bogat, și o să ajungi în Silicon Valley. Nu este așa, poate și ajungi acolo, dar în vizită, nu să deschizi birou.

# Că un startup înseamnă cod și soft, și programator. Nu este chiar așa, este în primul rând un business.

# Că noi grăim mult și mergem numai pe la event-uri. Este și aici ceva adevăr, cele mai de succes startup-uri și fondatori, nu mergeau pe la întâlniri și nu au trecut pe la acceleratoare. Dar, au fost și mulți care făceau asta.

# Că o să lucrez noaptea sau atunci când o să vreau eu, nu ca la un job obișnuit. Nu e chiar așa, dar dacă vrei să vezi cum e, Eugeniu te invită să încerci.8

***

Cu toate că în Moldova tinerii startup-eri întâlnesc mai multe provocări cum ar fi piața mică sau reticențele la nou, în același timp aici sunt create o serie de oportunități pentru cei care vor să dezvolte un startup. Pornind de la o idee, aparent simplă, bazată pe necesitățile publicului, alături de o echipă bine instruită, aceasta ar putea crește într-un startup de succes, la nivel internațional. Dar, cu părere de rău, din cauza provocărilor și specificului Moldovei, ca și în cazul GAUS, echipa poate într-un final să ajungă doar la o persoană care să continue proiectul. Pronosticuri despre viitorul unui sau altui startup nu pot fi făcute, din motivul schimbărilor frecvente de pe piață și a necesităților mereu diferite ale consumatorilor.

Preluat de la: diez.md