peste-scaled.jpg

Din păcate, însă, peștele și fructele de mare de pe piață conțin cantități mari de mercur, așa că specialiști recomandă prudență. Acest lucru nu înseamnă că nu ar mai trebui să consumăm deloc pește, ci să avem grijă ce tip de pește alegem și să limităm cantitatea.

Apa mărilor și oceanelor este, din nefericire, contaminată cu mercur, astfel că peștii ajung și ei să fie contaminați cu acest metal periculos, atrag atenția specialiștii.

Medicul Radu Țincu spune că unele specii au mai mult mercur decât altele, potrivit DC Medical.

Citește și: Peștii de care trebuie să te ferești. Medic: Nu arată rău, nu miros urât şi nici gust ciudat nu au

„Peștii care sunt în lanțul trofic cel mai evoluat, cei mai mari și răpitori, sunt cei mai încărcați. Și este frecvent folosită ca exemplu comparația dintre sardină și rechin. Sardina și rechinul au o diferență de aproape 200 de ori în ceea ce privește cantitatea de mercur. Rechinul are mult mai mult mercur, pentru că el mănâncă toate celelalte specii care au acumulat mercur. Prima regulă când alegem să mâncăm pește și fructe de mare e să vedem de unde provin și a doua e să alegem pești mici care nu sunt răpitori, pentru că aceștia sunt mai puțin încărcați, comparativ cu cei mari”, a explicat Radu Țincu, la DC Medical. 

Potrivit lui Țincu, peștii care conțin cele mai mari cantități de mercur sunt tonul, rechinul și somonul. Medicul recomandă să alternăm consumul acestor pești cu consumul de pește de acvacultură.

 

Mai bine mâncăm o săptămână păstrăv de acvacultură și altă săptămână un pește de mare, de dimensiuni mici. Sunt astfel de încărcări, dar nu trebuie să devenim extrem de agitați cu această problemă. Important e să știm că există această problemă, că există riscul, important e să ne verificăm la un interval de timp nivelul de mercur din sânge și să știm că există posibilitatea să-l eliminăm și odată cu el, toate riscurile de toxicitate scad”, a mai adăugat specialistul.

În general, peștele este considerat o opțiune proteică foarte sănătoasă, adesea bogată în acizi grași omega-3, vitamina D și minerale importante. Asociația Americană a Inimii recomandă să se mănânce pește de două, până la trei ori pe săptămână, dar avertizează că anumiți pești ar trebui evitați. Iată doar câteva alegeri delicioase, potrivit Cufone și Seafood Watch, o organizație condusă de Monterey Bay Aquarium care urmărește peștii ce pot fi consumați în siguranță, în funcție de cum și unde sunt crescuți sau prinși.

Sursa foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro