TV.jpg
Consiliul Audiovizualului a sancționat posturile de televiziune NTV Moldova, Primul în Moldova și RTR Moldova cu amenzi cuprinse între 5 000 și 20 000 de lei în contextul informării despre războiul din Ucraina. NTV Moldova a fost avertizat public și amendat cu 15 000 de lei în total, Primul în Moldova – cu 20 000 de lei, iar RTR Moldova – cu 5 000 de lei. Deciziile au fost luate pe 2 martie.

Membrii Consiliul Audiovizualului au examinat rezultatele a două monitorizări care vizează conflictul armat din Ucraina. În primul caz, au fost prezentate concluziile pentru NTV Moldova și RTR Moldova în perioada 24-27 februarie. CA a precizat că încă nu a finalizat procedurile în raport cu Primul în Moldova și că va reveni la subiect la următoarea ședință.

NTV Moldova

„NTV Moldova a încălcat mai multe norme privind asigurarea informării corecte a publicului în buletinele de știri: nu a asigurat distincția clară dintre fapte și opinii, a enunțat ipoteze despre cauza unor eventuale catastrofe fără punctul de vedere al autorităților, nu a prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție și nu a respectat cerințele de difuzare corectă a unui vox populi. În baza acestora, canalul a fost sancționat de patru ori cu avertizare publică. Totodată, CA a amendat NTV Moldova de două ori cu câte 5 000 de lei pentru încălcarea repetată a altor două norme ce țin de informarea corectă a publicului: într-un caz, pentru încălcarea obligației de a informa corect, informaţia să fie verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, iar în alt caz, pentru neprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie”, se arată în decizia CA, transmite mediacritica.md.

RTR Moldova

„În ediția specială a buletinului de știri a fost inserat un text pe banda de știri. În cele zece ore cât a fost difuzat mesajul special, urmăritorii nu au fost anunțați despre ce se întâmplă în țara vecină. Presupunând că beneficiarii s-ar fi informat doar din această sursă, aceștia au fost informați incomplet, distorsionat și unilateral”, au concluzionat specialiștii. Reprezentanții postului nu și-au prezentat opinia cu privire la raport și nu au intervenit telefonic când s-a examinat subiectul.

RTR Moldova s-a ales cu șase avertizări publice pentru mai multe încălcări privind informarea corectă a cetățenilor și cu o amendă de 5 000 de lei pentru încălcarea repetată a unei dintre aceste norme.

Al doilea raport de monitorizare

Cea de-a doua monitorizare a fost efectuată în perioada 11-15 februarie și a vizat emisiunile din prime-time a cinci canale: Moldova 1, Prime TV, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova. În cazul Moldova 1, Jurnal TV și Prime TV nu au fost depistate abateri. TV Moldova nu a prezentat autorității înregistrările emisiunilor, motivând că acestea nu s-au păstrat din motive tehnice, fapt pentru care s-a ales cu o amendă de 5 000 de lei.

Primul în Moldova

Primul în Moldova a încălcat mai multe prevederi ale articolului ce vizează informarea corectă despre evenimente din țara vecină, în mod special în emisiunile retransmise. Specialiștii CA au precizat că, potrivit monitorizării, spațiul de emisie oferit reprezentanților Federației Ruse a fost net superior din punct de vedere proporțional în comparație cu cel al reprezentanților altor părți. Membrul CA Ruslan Mihalevschi, cel care a solicitat desfășurarea acestei monitorizări, a menționat că celelalte posturi TV au putut să asigure pluralismul de opinii. Primul în Moldova s-a ales cu amenzi totale de 20 000 de lei.

Amintim că, pe 25 februarie, membrii Consiliului Audiovizualului s-au întrunit într-o ședință în care au menționat că: „Consiliul Audiovizualului nu poate să închidă ori să sisteze activitatea unor posturi TV retransmise pe teritoriul Republicii Moldova în condițiile în care Comisia pentru Situații Excepționale nu a dat indicații speciale în acest sens”.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de șapte zile țările se află în război. Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!

Preluat de la: diez.md