1523605680336.jpg

Astăzi este una dintre puținele ocazii din an când avem în calendar ziua de vineri cu data de 13. Această raritate este considerată încă din antichitate ca fiind una dintre cele mai ghinioniste zile ale anului, însă unora le poate aduce mai mult noroc decât ar crede.

Dacă frica de numărul 13 se numește „triskaidekafobie”, teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numește „paraskavedekatriafobie”, un cuvânt de origine grecească. În antichitate, 13 nu era prea îndrăgit căci venea după 11 care însemna elevare spirituală și după cifra 12, care reprezenta cifra perfecțiunii, deci cifra 13 simboliza distrugerea perfecțiunii și a spiritului.

Calendarul Mayas este divizat dupa numărul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii. Geneza a avut loc în 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Piramida de pe dolarul american conține 13 straturi, sunt 13 litere și 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americană sunt într-o succesiune de 13. Cu toate acestea tot americanii, unii dintre ei, nu acceptă să lucreze în această zi, alții nu mănâncă în restaurate, iar unii refuză vehement să stabilească data nunții în această zi.

Se mai zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri și pentru că, la Cina cea de Taină, au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli și Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat.

Ziua de 13 care cade într-o vineri este considerată de unii ca fiind foarte ghinionistă pentru că într-o zi de vineri a fost răstignit  Isus Hristos, iar în asociere cu cifra 13, atunci nu poate să ne aducă această zi decât lucruri rele. Teama de vineri 13 este atât de răspândită încât afectează milioane de oameni de pe întregul glob.

Se spune că cifra 13 le este benefică celor din zodia Peștilor și a Scorpionilor, în general celor care se află în semne de Apă. Și celor din zodia Taurului, Capricornului și Vărsătorului cifra 13 le aduce noroc.

Potrivit informațiilor din presa internațională, pentru cei născuți într-o zi de 13 se spune că au parte de un destin fericit și plin de neprevăzut și au o misiune importantă în această viață. Deseori, în jocurile de noroc, această cifră este foarte importantă și deosebit de norocoasă.

Numărul celor cărora le poartă ghinion cifra 13, este cu mult mai mare decât a celor cărora le aduce noroc. Conform unei statistici neoficiale se pare că din 10 persoane, la 7-8, cifra 13 le aduce ghinion și doar la 3 ea este una benefică.

Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.

Iată 13 superstiții pentru ziua de 13:

1. Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.

2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.

5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Preluat de la: zugo.md