rsz_shutterstock_1338805184-scaled.jpg
După ce anterior am călătorit la Nordul Moldovei, astăzi „coborâm” un pic mai la vale și ne oprim la câteva destinații turistice ce pot fi explorate în Centrul Moldovei. Sperăm că veți găsi mai jos câteva idei bune pentru un sfârșit de săptămână reușit sau pentru o vacanță plină de aventură. Cu siguranță, în Republica Moldova există multe locuri frumoase pe care nu ați reușit să le descoperiți, iar pentru a afla care sunt aceste destinații, vă îndemnăm să urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram NeamPornit, o campanie națională de promovare și susținere a turismului intern din Republica Moldova.

Important! Atunci când călătoriți, nu uitați de regulile de igienă și de securitate, pentru a avea parte de o odihnă cu adevărat relaxantă. Călătoriți având la îndemână dezinfectant, măști igienice, mănuși medicale și alegeți distracții sigure, pe potriva nivelului de pregătire fizică. Nu vă aventurați în expediții care cer o pregătire avansată și alegeți conștient atracțiile, pentru o siguranță maximă!

1. Molovata, raionul Dubăsari

Molovata Veche și cea Nouă ar putea fi numite, cu ușurință, satele „sărutate” de Nistru. Peisajele pe care le întâlnim mai sus de Hidrocentrala de la Dubăsari sunt de-a dreptul uluitoare! Aici, lățimea Nistrului ajunge până la 2 km și formează un lac de acumulare, unde poți pescui sau plimba cu barca, admirând toată splendoarea locurilor.

Deosebit de impresionante sunt malurile stâncoase, înalte, de deasupra marginii apei, întretăiate pe alocuri de defileurile adânci şi foarte pitorești. Anume din aceste defileuri se deschid cele mai spectaculoase vederi spre lacul de acumulare, dar şi spre satul Molovata Nouă, de pe malul său stâng. Cei care sunt în căutare de senzații tari vor putea escalada stâncile abrupte și galeriile săpate în ele, iar un zbor cu parapanta deasupra Nistrului va rămâne pe mult timp în amintire!

După o zi plină de aventuri, vă puteți caza la pensiunea Fata Morgana, Dubasari, Moldova, acolo unde veți găsi liniștea pentru a vă revigora forțele pentru noi descoperiri!

2. Furceni, raionul Orhei

Puțini știu că între satele Furceni și Trebujeni se ascunde o zonă extrem de frumoasă, rezervația peisagistică Trebujeni. La fel, puțini cunosc că această așezare este una de referință în cadrul rezervației: majoritatea turiștilor se înghesuie la Butuceni, ferm convinși că Orheiul Vechi nu mai are cu ce să-i surprindă. Furceniul, însă, se poate dovedi locul perfect pentru cei care doresc să se bucure de natură fără a fi nevoiți să dea ochii cu o mulțime de alți turiști. Peșterile, pâlniile carstice și cascadele sunt cele mai reprezentative elemente ale peisajului. Pe versanții stâncoși ai Răutului s-au păstrat ruinele vestitei mănăstiri medievale săpate în piatră, peșteri, grote, monumente de cultură și locuri pitorești. Cei care optează pentru odihna activă, la cort, pot petrece seara la un foc de tabără, cu o cină bine meritată.

3. Călărași

Cu toții știm că, Casa Părintească nu se vinde. În schimb, aceasta poate deveni o veritabilă atracție turistică. Asta ne-o demonstrează deja de 20 ani Tatiana Popa, fondatoarea muzeului Casa Părintească din satul Palanca. În acest muzeu a reînviat tradiția țesutului de covoare în bumbi, a cusutului de ii şi a lucrului manual. Este casa părintească a tuturor, pentru că toţi care i-au pășit pragul au avut impresia că s-au întors acasă, la părinți sau la bunici.

Tot prin zonă puteți vizita mănăstirile Frumoasa, Răciula, Hârbovăț, Hârjăuca. Iar ca să vă îndulciți călătoria, vă recomandăm Muzeul Mierii din satul Răciula – un autentic muzeu de apicultură, situat între flori și stupi de albine.

Neapărat trebuie să ajungeți și la Casa Olarului “Vasilii Gonciari” din satul Hoginești, acolo unde puteți crea cu propriile mâini un obiect de lut, o experiență unică trăită, combinată cu tradițiile comunităților rurale locale.

Iar pentru un adevărat refugiu, vă recomandăm să vă opriți la Bahmut Club, o locație unică din inima Codrilor.

4. Vinăria Asconi, Puhoi, raionul Ialoveni

Ce spuneți dacă, în schimbul unui weekend la Chișinău, ați trage o fugă până la Puhoi? La doar 30 de km de Capitală vă așteaptă o oază de beciuri răcoroase, terase umbrite de viță de vie, un vin bun și bucate tradiționale precum sarmale, plăcinte coapte la cuptor, tochitură moldovenească cu mămăligă, brânză și friptură cu sos. Și toate astea, la Vinăria Asconi.

Puteți începe experiența la Asconi cu o raită printre butoaiele și sticlele de vin și să faceți cunoștință cu întreg procesul de vinificație. Dacă plănuiți să mergeți toamna, veți avea norocul să vedeți cum sunt prelucrați și presați strugurii recoltați, cum mustul fermentat se transformă în vin și cum vinurile evoluează după fermentare, datorită unui proces ca maturarea în butoaie de stejar. Apoi, vă veți putea delecta cu vinurile Asconi la o degustare ghidată de către somelierii cramei, care vor împărtăși din secretele asortării vinului cu bucate. Încheierea perfectă a vizitei va fi însoțită de o cină la umbra viței de vie, direct pe terasa restaurantului de piatră și lut, decorat în stil tradițional.

Cei de la Asconi au finisat de curând și construcția unui complex hotelier compus din 12 căsuțe tradiționale cu 20 de camere. Căsuțele și camerele au un decor tradițional, similar cu cel din trecutul părinților sau bunicilor noștri.

5. Ciorești, Nisporeni

Faceți cunoștință cu Zaharia Triboi, din localitatea Ciorești, Nisporeni, singurul olar din Moldova care confecționează vase din ceramică neagră. Acesta arată ca un adevărat personaj de poveste. Dacă îl veți privi mai atent, veți observa privirea-i isteață și cumpătarea din vorbe, dar și faptul că este mereu gata să se tocmească o demonstrație de olărit.

Nea Zaharia a explicat și cum oalele pe care le face devin negre. Ceramica se arde într-un cuptor special, cu lemne. În procesul arderii, spre sfârșit, cuptorul se închide ermetic și se formează mediul reducător, adică fără oxigen. Fiind această lipsă de oxigen, oxidul de fier din obiectele lut, nu se evidențiază prin culoarea sa roșie. Lemnele fumegă, iar carbonul intră în pereții vaselor și astfel se obțin nuanțe de la cenușiu până la negru intens.

Casa Olarului Zaharia Triboi este unul dintre obiectivele turistice incluse pe traseul „Dor de Codru”, Iar familia Triboi cu drag așteaptă oaspeți care vor să afle tehnica olăritului.

Încă puțin și #NeamPornit să redescoperim Moldova și toate bijuteriile ei naturale.

Preluat de la: diez.md