O recenzia a 1.930 de lucrări științifice despre munca de acasă a scos la iveală avantaje majore, dar și dezavantaje precum izolarea socială și dificultățile când vine vorba de promovare la job.
Munca de acasă le permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă tensiune arterială mai mică, conform unei recenzii ample a literaturii academice despre locurile de muncă post-pandemie.
Totuși, persoanele care lucrează de la distanță sunt mai predispuse să mănânce mai multe gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult și să ia în greutate, arată studiul realizat de cercetătorii de la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) și King’s College London.
Și chiar dacă mulți angajatori cred că oamenii care lucrează de acasă sunt mai leneși, de fapt, studiile au demonstrat că aceștia sunt mai puțin predispuși să ia concediu medical, tind să lucreze mai multe ore și să muncească serile și weekendurile.
Recenzia, condusă de Charlotte Hall de la UKHSA, a analizat 1.930 de lucrări academice despre munca de acasă, tele-muncă și alte tipuri de muncă hibridă și la domiciliu, în încercarea de a sintetiza datele uneori destul de contradictorii ale studiilor care s-au făcut după pandemie.
Recenzia, publicată în Jurnalul de Sănătate Ocupațională, a identificat trei teme – mediul de lucru de acasă, efectul asupra vieții și carierei lucrătorilor și efectul asupra sănătății lor.
Profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College London și unul dintre autorii studiului, a spus că a spus că cercetarea arată că există câștigători și perdanți în multe domenii ale muncii de acasă. Mediu de lucru depinde de cât spațiu este disponibil acasă, echipamentul pe care oamenii îl au la dispoziție și de cât de mult control au aceștia asupra zilei lor.
Oamenii cu venituri mai mari de obicei se bucură mai mult de munca de acasă, dar cei cu mai multe responsabilități casnice, cum ar fi îngrijirea copiilor sau munca în gospodărie – adesea femeile și cei care trăiesc singuri – tind să fie mai stresați.
Efectele asupra sănătății au fost mai clare. Tranziția la munca de acasă în timpul Covid a fost legată de „o creștere a consumului de legume, fructe, produse lactate, gustări și mese făcute acasă; tinerii și femeile au beneficiat cel mai mult în ceea ce privește alimentația sănătoasă”, se arată în recenzie.
Totuși, unul dintre studiile revizuite a constatat că 46,9% dintre angajații care lucrau de acasă au luat în greutate, iar un altul a plasat cifra la 41%. Majoritatea articolelor revizuite au arătat că cei care lucrau de acasă erau mai sedentari.
„Oamenii pot fi mult mai productivi în mediul de acasă, mai ales cei din industriile creative”, spune și psihologul Andreea Cristea.
„Alte avantaje care contribuie la tonusul psihic al celor care au joburi remote sunt faptul că își pot organiza programul astfel încât să lucreze mai ales în orele în care dau cel mai bun randament, se bucură de liniștea pe care într-un birou nu prea o au, se pot concentra mult mai bine pe sarcini, nefiind mereu distrași de stimuli externi sau de colegi dornici de socializare”, adaugă Andreea Cristea
„Totuși, partea legată de socializare este printre cele mai importante neajunsuri atunci când lucrăm de acasă. Interacțiunea socială este unul dintre factorii esențiali pentru sănătatea noastră psihică, iar faptul că aceasta s-a mutat aproape exclusiv online nu ne ajută. În acest sistem oamenii se pot simți izolați, neînțeleși, iar tendințele depresive se pot accentua”, spune psihologul nostru.
Este clar care sunt beneficiile dar și părțile mai puțin bune pe care le are munca de acasă, deci întrebarea rămâne: cum găsim un echilibru astfel încât să primeze beneficiile?
„Fă-ți un program de muncă pe care să îl respecți cu strictețe, chiar dacă uneori nu reușești să îți termini toate taskurile pe care ți le-ai propus. Este ușor să cazi în capcana orelor suplimentare când știi că nu mai faci o oră de la birou până acasă”, spune psihologul Andreea Cristea.
Ai grijă de sănătatea ta, ia pauze în care să nu mai stai cu ochii în ecran, încearcă să faci câteva mișcări de întindere la intervale de o oră-două, respectă orele de masă și evită să ronțăi gustări nesănătoase.
Alege să consumi multe fructe și legume, dar și alte alimente valoroase nutrițional, gătește, nu consuma alimente semipreparate și, mai ales, nu mânca pe tastatură, ci la masă, conștient.
„Și nu uita de socializare, chiar dacă acum pare mai complicat decât în vremurile când mergeai zilnic la birou. Întâlnește-te la cafea cu colegii, mergi la o partidă de tenis sau la o piesă de teatru cu prietenii, sună-ți familia, fă lucruri cu ei. Izolarea socială poate să aducă multe probleme, așa că nu o lăsa să îți pună stăpânire pe viață”, adaugă psihologul Andreea Cristea.
Foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro