4442bcd2-2761-4ace-a094-c411313093a2.jpg

Oricine a avut vreodată o pisică știe că aceste animale sunt independente și fac doar ceea ce își doresc ele. Totuși, există un sunet la care pisicile reacționează de fiecare dată: „câț”. De ce fug pisicile când aud acest cuvânt? Explicația stă în frecvența pe care o percep aceste animale.

Sunetul „câț” are un efect similar cu cel al expresiei „pis-pis-pis”, utilizat frecvent pentru a atrage atenția pisicilor. Frecvența sunetului emis de „ț”-ul din „câț” este similară cu cea a „s”-ului din „pis-pis-pis”.

Potrivit lui Susanei Schotz, profesor asociat de fonetică la Universitatea Lund din Suedia, aceste sunete sunt captate foarte bine de urechile pisicilor datorită unei frecvențe ridicate, de aproximativ 85 kHz, la care ele sunt extrem de sensibile.

Interacțiunea dintre oameni și pisici a dus la dezvoltarea unor sunete specifice pentru a comunica cu aceste animale. „Pis-pis-pis” își poate avea originea în expresia engleză „here, pussy, pussy, pussy”, care a devenit populară și prin intermediul culturii pop. De exemplu, în desenele animate Tom și Jerry, Nibbles îl cheamă pe Tom cu aceste cuvinte.

Pisicile au evoluat pentru a detecta sunetele emise de prada lor, rozătoarele, care comunică pe frecvențe înalte. Urechile mari și craniul mic permit pisicilor să capteze aceste sunete, iar frecvența specifică a sunetelor precum „pis-pis-pis” sau „câț” le atrage atenția imediat.

Când aud sunetele emise de aceste expresii, pisicile devin atente deoarece frecvența lor este rar întâlnită în mediul natural. Acest sunet le intrigă și le face curioase să exploreze sursa, mai ales după ce stabilesc că nu reprezintă un pericol.

Preluat de la: csid.ro