Untitled-21.jpg
Autorităţile din Moscova au anunţat că vor impune începând din 28 iunie un paşaport sanitar care reglementează accesul în restaurante, cu scopul de a combate creşterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 din cauza răspândirii variantei Delta.

Locuitorii Moscovei vor trebui să descarce de pe site-ul primăriei locale un cod QR care confirmă fie faptul că s-au vaccinat împotriva COVID-19, fie că au fost infectaţi cu noul coronavirus în ultimele şase luni, fie că dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile în urmă, a precizat primarul Serghei Sobianin într-un comunicat online, citat de AFP ȘI AGERPRES.

Restaurantele şi barurile care nu vor implementa un sistem de control nu vor putea să primească clienţi şi vor funcţiona doar prin intermediul serviciilor de livrări la domiciliu.

Primarul Moscovei a decis să sporească restricţiile adoptate de la jumătatea lunii iunie din cauza exploziei surprinzătoare a numărului de cazuri de COVID-19, stimulată de varianta Delta, apărută iniţial în India şi considerată mai contagioasă şi mai virulentă. Această variantă reprezintă aproape 90 % din totalul infectărilor raportate recent în capitala rusă.

„Situaţia ce vizează morbiditatea COVID-19 rămâne foarte dificilă. În spitale, în prezent există 14 000 de persoane grav bolnave”, a scris Serghei Sobianin pe blogul lui.

Marţi, aproape 2 000 de persoane au trebuit să fie spitalizate în capitala rusă, fiind raportate 6 555 de cazuri noi şi 86 de decese. La nivelul întregii ţări, Rusia a raportat în ultimele 24 de ore un total de 16 715 infectări şi 546 de decese asociate COVID-19.

Rusia este, prin cele 130 347 de decese raportate de Guvern, ţara europeană cel mai grav afectată de pandemia de COVID-19. Agenţia de statistică Rosstat, care utilizează o definiţie mai largă a deceselor asociate maladiei COVID-19, a contabilizat aproximativ 270 000 de decese de la începutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii aprilie 2021.

În faţa recentei recrudescenţe a pandemiei, primarul din Moscova a decis că vaccinarea trebuie să devină obligatorie în sectorul serviciilor, în contextul în care campania naţională de imunizare, demarată în decembrie 2020, evoluează într-un ritm lent în Rusia din cauza neîncrederii cetăţenilor ruşi în vaccinurile disponibile, în pofida apelurilor repetate ale preşedintelui Vladimir Putin.

Autorităţile ruse au permis totodată companiilor să îi suspende pe angajaţii lor care nu se vaccinează, deşi lucrează în sectoare în care vaccinarea este obligatorie.

Aproximativ 13 % din populaţia rusă a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit site-ului Gogov, un agregator de date preluate din regiunile Rusiei şi din media, în absenţa unor statistici naţionale oficiale.

După perioada de carantină decretată în primăvara anului 2020, autorităţile ruse nu au mai implementat măsuri la fel de stricte, încercând astfel să protejeze economia naţională.

Preluat de la: diez.md