OGVmMzBiMWJhODFkOTEyMzI2NDgwMzdiM2RhNTg4Mg.thumb_.jpg
UEFA a respins solicitarea primarului din München privind iluminarea stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul de miercuri, dintre Germania și Ungaria, în semn de protest față de o lege propusă de partidul premierului Viktor Orban și votată de Parlamentul de la Budapesta, care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, notează Digi24.

Primarul anunță, însă, că va ilumina sediul primăriei în culorile curcubeului, în semn de sprijin față de comunitatea LGBTQ, precum și o turbină eoliană aflată în imediata apropiere a stadionului, dar și Turnul Olimpic.

În acest sens, UEFA a respins cererea primarului Dieter Reiter, considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică.

„UEFA este o organizație neutră din punct de vedere politic și religios. Dat fiind contextul politic al acestei cereri, un mesaj vizând o decizie luată de Parlamentul maghiar, UEFA trebuie să refuze această cerere”, a anunțat forul european, potrivit Reuters.

Ungaria a reacționat în urma acestei decizii, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, catalogând drept o „decizie bună” a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului la meciul dintre Germania și Ungaria.

„Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simț (…) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei”, a reacționat ministrul Szijjarto, transmite AGERPRES.

Declarația ministrului ungar de Externe a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din UE programată la Luxembourg.

La rândul său, primarul din München, Dieter Reiter, a ieșit în conferință de presă și a catalogat decizia UEFA drept „rușinoasă”.

„Consider dezamăgitor faptul că Federația Germană de fotbal nu a fost în stare, sau nu a vrut să fie în stare, să influențeze rezultatul discuției, deși avea în spate susținerea politică din München, din Bavaria, din toată Germania. Ba din contra, au făcut, din perspectiva mea, o propunere penibilă și anume să iluminam Allianz Arena în altă zi.

Noi, în schimb, nu ne vom abține în München să transmitem un semnal clar către Ungaria și către lume. Acela că nu ne lăsăm impresionați de astfel de lucruri. Plec de la premisa ca Consiliul municipal o să decidă miercuri să ancoram steagul în culorile curcubeului pe Primărie. O să iluminam turbina eoliană din apropierea stadionului, dar și turnul Olimpic. Prin acest gest vrem să arătăm ca noi, în München, dar și în Bavaria, precum și în toată Germania, astfel de decizii ale UEFA nu ne pot opri pentru a le transmite tuturor oamenilor ca noi suntem pro-egalitate de șanse, pro libertatea de a-ți decide propria identitate sexuală și pentru solidaritate. Asta vom face acum și vom face, dar și în viitor, indiferent ce zic și decid cei de la UEFA sau alții”, a declarat primarul Dieter Reiter în fața reporterilor.

Întrebat de ce nu ar ilumina stadionul, indiferent de decizia UEFA, primarul Reiter a declarat că stadionul Allianz Arena nu este în proprietatea orașului Munchen. În plus, stadionul trebuie să își respecte angajamentele contractuale pe care le are cu UEFA, spune primarul, sugerând că nu dorește ca el să fie cel care încalcă contractul cu UEFA.

Preluat de la: diez.md