Untitled-design-3.jpg
În Ucraina a fost demontat monumentul împărătesei ruse Ecaterina a II-a, iar îl locul acestuia autoritățile au amplasat drapelul Ucrainei. Ca urmare a războiul început de Rusia în Ucraina, autoritățile de la Kiev au demontat mai multe monumente sovietice sau care au mai degrabă tangențe cu Rusia, decât cu statul ucrainean.

Astăzi în Odesa a fost instalat un monument cu drapelul Ucrainei. Acesta a înlocuit monumentul împărătesei ruse Ecaterinei a II-a, demolat săptămâna aceasta.

Demolarea monumentelor proruse în Ucraina a început odată cu agresiunea Moscovei în statul ucrainean. În luna decembrie au fost înlăturate mai multe elemente de arhitectură rusă, printre care monumentele lui Aleksandr Pușkin și Aleksandr Suvorov. Demolarea acestora este cerută și de cetățenii ucraineni, vandalizarea elementelor arhitecturale sovietice fiind o practică des întâlnită.

Nu doar Ucraina a demolat în acest an monumentele sovietice, vara aceasta mai multe țări din Europa de Est au dat jos „amprentele” sovietice încă rămase în țară. În toamnă, Polonia a demolat simultan patru monumente ale Armatei Roșii, ridicate după cel de Al Doilea Război Mondial. Autoritățile țării au motivat demolarea acestora prin faptul că monumentele ar fi simboluri ale ideologiei comuniste, purtătorii cărora sunt soldații sovietici. În opinia autorităților de la Varșovia, armata sovietică nu a eliberat Polonia, ci, după ce i-au alungat pe invadatorii naziști din țară, ei înșiși au înființat un regim totalitar.


Lituania / Foto: TASS

Polonia / Foto: ipn.pl

La fel, monumentele sovietice au fost demolate anul acesta și în Lituania, iar în luna iulie 2022, Estonia a hotărât demolarea a 244 de monumente care ar simboliza sau care au vreo legătură cu Armata Roșie.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md