np_file_101631-1.jpeg
Atleta originară din Japonia, Momiji Nishiya, în vârstă de 13 ani, a devenit campioană olimpică la skateboarding, câștigând disciplina de stradă în categoria femeilor. În urma competiției, ea a obținut 15,26 de puncte.

Momiji Nishiya a câștigat la vârsta de 13 ani și 330 de zile, astfel devenind a treia cea mai tânără campioană la Jocurile Olimpice de vară. Potrivit TASS, conform acestui indicator, americanul Marjorie Gestring (scufundare) și germanul Klaus Zerta (canotaj), care au devenit campioni olimpici în 1936 și 1960, o întrec la acest indicator. Gestring a câștigat la 13 ani și 268 de zile, iar Zerta când avea 13 și 283 de zile.

 

De asemenea, Momiji Nishiya este cea mai tânără atletă care a câștigat o medalie de aur olimpică pentru Japonia. Nishiya a căzut în primele două încercări în cea mai bună porțiune a finalei înainte de a reveni pentru a se ridica în conducere.

„Nu credeam că voi reuși să câștig, la jumătatea drumului”, a spus ea într-un interviu televizat cu NHK la scurt timp după anunțarea rezultatelor. „Dar ceilalți participanți mă încurajau, așa că am simțit că aș putea continua.”

Skateboarding-ul a devenit unul dintre cele patru sporturi noi adăugate la programul olimpic. Pe lângă el, programul a inclus karate, surfing și alpinism.

Preluat de la: diez.md