My-project-13.jpg
Satelitul care are denumirea „TUMnanoSAT”, elaborat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), părăsește astăzi Republica Moldova, urmând destinația „Agenția Spațială Japoneză «JAXA»”. Agenția din Japonia va asigura transportarea nanosatelitului din Moldova în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.

Satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România și conform rigoriilor Agenției Aerospațiale a Japoniei, părăsește astăzi, 21 ianuarie, țara noastră. Despre aceasta a anunțat UTM pe pagina de Facebook.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Național Tehnologii Spațiale UTM a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării în acest an a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

„Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de Inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale”, transmite UTM.

Preluat de la: diez.md