297627066_612393910549644_8692048795851559585_n.jpg
Republica Moldova va reprezenta tema de bază a celei de-a 37-a ediții a Festival International du Film de Fribourg. Țara noastră va fi reprezentată de patru documentare și două programe de scurtmetraje recente.

Republica Moldova a fost aleasă drept țara care va reprezenta cea de-a 37-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Fribourg (FIFF), care va avea loc în perioada 17-26 martie 2023.

Într-un comunicat de presă, FIFF și-a dezvăluit secțiunea New Territory, care oferă, în fiecare an, „o scufundare în inima unei cinematografii necunoscute”. După Angola, anul trecut, Republica Moldova devine centrul atenției în cadrul festivalului de film elvețian.

În meniu vor fi și patru documentare și două programe de scurtmetraje recente. Marele premiu al festivalului este Regard d’or.

Țara noastră va fi reprezentată de trei lungmetraje de ficțiune, printre care „Carbon” de Ion Borș, candidat la Oscar 2023, secțiunea „Cel mai bun film străin”. O altă producție va fi „Lapte de porumbel”, filmat în regiunea transnistreană, care înfățișează o lume în care cisternele de lapte sunt umplute cu vin roșu pentru a atenua plictiseala soldaților. Un alt film este „Anișoara” de Ana Felicia Scutelnicu.

O altă producție care ne va reprezenta țara la festival este „Grădina Sovietică” de Dragoș Turea. Documentarul investighează planul secret al regimului Hrușciov între 1958 și 1964 de a transforma ceea ce este acum Republica Moldova într-o grădină experimentală uriașă pentru a studia impactul energiei atomice asupra agriculturii locale. Printre documentare se mai numără și Goodbye, Olegovici! de Eugeniu Popovici (2020), Please Hold the Line de Pavel Cuzuioc (2020) și „Maluri” de Lucia Tăut.

De asemenea, la festival vor fi difuzate și patru scurtmetraje moldovenești: „Ana” de Natalia Shaufert, Lazarus Syndrome de Eugen Damaschin, „Unchiul meu Tudor” de Olga Lucovnicova și Salix Caprea de Valeriu Andriuță.

„Republica Moldova, care are mai puțin de trei milioane de locuitori, și-a dat seama clar că nu este nimic de câștigat prin imitarea filmelor străine. Țara, care împarte granița cu Ucraina, care s-a obișnuit cu prezența trupelor ruse în Transnistria, confirmă regula – cu cât un film este mai local, cu atât mesajul său devine mai universal. Și ce filme geniale fac ei! Uneori bucolice, adesea metaforice, ele desfășoară umor subtil pentru a transcende absurditățile mocirlei politice”, au scris organizatorii despre țara noastră.

Festivalul Internațional de Film de la Fribourg (FIFF) este un festival anual de film din Fribourg, Elveția, care se axează pe filme selectate din Asia, Africa și America Latină. FIFF își propune să promoveze înțelegerea între culturi și dă preferință filmelor care stimulează reflecția și provoacă discuții.

În 1980, Magda Bossy a organizat un eveniment în onoarea celei de-a 25-a aniversări a asociației elvețiene francofone. Convins că filmul ar fi un mediu excelent de exprimare a bogăției culturale, nativul egiptean se gândește să deschidă cuvântul cineaștilor din sud.

În toamna anului 1992, Festivalul primește recunoaștere internațională de la UNESCO, iar cea de-a 29-a ediție a sa a bătut recordul pentru orice festival de film organizat vreodată în vestul Elveției, cu 40 000 de bilete vândute.

Preluat de la: diez.md