shutterstock_2337676535-scaled.jpg

După ce ne bem cafeaua, zațul rămas ajunge în multe cazuri la gunoi, pentru că este considerat un reziduu inutil. Nu și de azi! Căci v-am pregătit o listă de întrebuințări extraordinare ale acestuia.

Zațul de cafea are multiple întrebuințări practice atât în casă, cât și în grădină, putând chiar să vă ajute să vă îmbunătățiți rutina de îngrijire a pielii.

Dacă ai probleme cu furnicile și melcii în grădină, presară zaț de cafea în zonele afectate, iar acesta va ține vietățile respective la distanță. Mai mult, plantele nu vor mai fi afectate nici de obiceiurile pisicilor atunci când pământul lor va conține zaț.

Zațul este și un îngrășământ natural, fiind benefic pentru plantele care preferă un sol mai acid, precum roșiile, morcovii, trandafirii sau azaleele, așa că poate fi amestecat în sol la plantarea acestora. 

Când îți rămân mâinile impregnate cu mirosuri neplăcute precum cel de usturoi sau ceapă, freacă-ți palmele cu zaț umed. Îl poți folosi în același mod și pentru a îndepărta mirosul de mujdei de pe vasele pe care le speli. Mai mult, zațul poate fi folosit pentru îndepărtarea mirosurilor ciudate din dulapuri sau frigider, atât timp cât este depozitat uscat pe o farfuriuță în locurile cu probleme.

Pe lângă faptul absoarbe de pe mâini sau farfurii, zațul are și mai multe beneficii atunci când este folosit la spălatul vaselor: degreseaza și are efect abraziv, ideal pentru oale și tigăi.

Pentru a prepara un scrub, trebuie să amesteci zațul cu o lingură sau două de miere, cât să rezulte o pastă care să poată masă corpul. Combinațiile pentru scrub sunt multiple, poți adăuga ulei de cocos, zahăr brun sau doar puțină scorțișoară sau boia iute pentru a amplifică efectul asupra circulației sanguine.

Zațul de cafea adăugat în paște pentru curățarea resturilor poate atenua eficient impactul vizual al abraziunilor de mobilier. Pur și simplu fă o substanță vâscoasă și zat și apă, apoi aplic-o pe zona afectată cu ajutorul unei cârpe sau al unui bețișor de urechi. După ce o lași să stea preț de 5-10 minute, șterge suprafață cu un șervețel curat.

Zațul de cafea poate să înmoaie carnea datorită compoziției sale unice.„Enzimele, precum și aciditatea naturală din zațul de cafea, pot ajută cu ușurință la descompunerea proteinelor și fibrelor din carne. Poți crea propriul tău condiment de cafea amestecând zațul de cafea cu scorțișoară și apă.

CONCLUZIE

În concluzie, dată viitoare când îți savurezi cafeaua de dimineață, gândește în perspectiva. Profită de potențialul zatului de cafea folosit ca resursă versatilă, fie că îți ajută grădina, îți îmbunătățește rutină de înfrumusețare, combate mirosurile sau servește ca agent de curățare.

Citește și: Aruncați zațul de cafea? Mare greșală. La ce este bun, de fapt.

Preluat de la: csid.ro