124840074_hi076064237.jpg

Ministra de Externe a Marii Britanii Liz Truss a declarat că Republica Moldova trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a putea fi protejată împotriva amenințărilor unei invazii rusești. Despre asta scrie BBC.

Potrivit agenției de presă, oficiala a precizat că au avut loc mai multe întrevederi cu colegii în cadrul cărora au discutat despre cum să ajute națiunile mai mici să-și îmbunătățească frontul de apărare.

„În ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat «ambițiile de a crea o Rusie mai mare»”, a menționat ministra. 

În acest context, Liz Truss a relevat că discuțiile despre o îmbunătățire a frontului ucrainean a condus spre propunerea de rectificare și a celui din alte state vulnerabile, inclusiv Republica Moldova.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceast subiect este unul dintre temele principale din discuțiile pe care le avem cu aliații noștri”, a afirmat Liz Truss.

Conform BBC, oficiala crede că Federația Rusă reprezintă în continuare o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova.

„Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că le-a abandonat”, subliniază ministra.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md