mica-publicitate.jpg
În vara lui 1904, în România, ziarele vremii care costau, în medie, 10 bani erau ticsite de anunțuri de mica publicitate. Ce se vindea, ce oferte de munca existau în epocă?

În „Adeverul politic” din 27 august 1904, fabrica „Plugarul” din Giurgiu promova „saramura de seminta pentru murat griul”, un produs care ajută “la cresterea si intarirea bobului de griu”. Sătenii erau îndemnați „a nu se lua dupa reclama de balciu a unor fabricanti cari prin cuvinte late, cauta sa desfaca marfa lor”.

Hotelul „Unirea” de pe strada Covaci din București oferea „camere separate si paturi cu pretul cel mai redus posibil”. Era garantată „curatenia exemplara”. Tamplarul J. Gavrila dăduse anunț ca „primeste Ambalage de Mobile (…) ocupindu-se tot de odata si cu aranjamentul caselor executind toate acestea cu un pret extrem de moderat”.
La mare căutare erau și „palariile de Dame cele mai elegante”, care puteau fi cumpărate cu 2 lei din strada Gabroveni (aflată azi în Centrul Istoric al Capitalei).

În același timp, un tânăr „vechiu functionar” dorea “un asociat cu un capital de cel putin 6000 lei pentru a deschide un magazin de ferarie”, iar doctorul E. Manolescu vindeca „impotenta si slabirea fortelor sexuale, boalele lumesti si de femei”.

„Invataturile de masagiu pentru doamne, domni” costau 25 de bani

Același ziar, „Adeverul politic”, publica în toamna lui 1904 alte anunțuri de mică publicitate.
Bazarul „Union” se lauda cu „Mobile pentru toate clasele Societatii, in toate calitatile si cu preturile cele mai moderate”, iar „Societatea de comandita” Weil, Joseph & Co. comercializa, printre altele, “Celebrele semanatoare in rinduri”, dar si pluguri intregi de otel.

E clar că reclama era sufletul comerțului și în urmă cu 111 ani. De pildă, depozitul „Economu & Zlatko” scotea la vanzare „Conserve de Legume fabricate dupa ploae cu preturi forte avantagioase”, potrivit historia.ro.

Preluat de la: diez.md