Soarele este viaţă, iar lumina lui binefăcătoare. Zilele lungi de vară sunt un prilej de a ne bucura de lumina solară şi de a ne încărca bateriile. Atenţie însă la băile de soare. Dacă mergeţi la plajă cu copiii trebuie să respectaţi cu stricteţe programul de expunere agreat de medici. Dr. Gilia Oprea, medic primar dermatovenerologie vine cu amănunte.
Zilele de vacanţă cu copiii mici la malul unei ape sunt memorabile. Ok, nu vorbim acum doar despre grijile părinţilor şi atenta supraveghere – acestea au rolul de a ajuta micuţii să se adapteze la mediul înconjurător şi să estimeze pericolele (apa adâncă, îndepărtarea de familie pe plajă, vietăţi acvatice precum meduzele ce nu trebuiesc atinse etc) ci şi de bucuria de a petrece timp de calitate împreună şi de a ţese primele aventuri. Copiii iubesc apa în general, iar să se joacă în nisip este o activitate relaxantă, creativă dar şi cu beneficii pentru dezvoltarea motrică. Părinţii trebuie să le explice calm dar şi prin propriul exemplu, că orele petrecute pe malul unui ape au reguli proprii, dar necesită şi accesorii diferite – de la umbrele, la pălării, accesorii pentru înot, haine din ţesături speciale care protejează de razele soarelui şi aplicarea repetată a cremelor şi loţiunilor SPF.
CSÎD: Cum protejăm pielea copiilor acum vara, când soarele arde?
Dr. Gilia Oprea: Pe timpul verii este important să protejăm pielea copiilor de razele UV puternice ale soarelui, pentru a evita arsura solară. Expunerea la soare este bine să aibă loc numai dimineaţa până la ora 11.00 şi după amiaza după ora 16.00. Pielea descoperită se va proteja aplicând creme ecran solar cu SPF 50+.
Atenţie la produsele de protecţie solară pe care le folosiţi pentru pielea copiilor – trebuie să fie adaptate vârstei
CSÎD: Ce tip de loţiuni sunt indicate?
Dr. Gilia Oprea: Sunt recomandate cremele ecran solar testate dermatologic, adică dermatocosmeticele, acestea fiind sigure, nu produc reacţii alergice, sunt destinate pielii sensibile, şi au indicat pe flacon vârsta de la care sunt recomandate copiilor.
Cum se tratează arsurile solare ale pielii
CSÎD: Cum calmăm cel mai eficient pielea arsă de soare?
Dr. Gilia Oprea: Există creme/loţiuni reparatoare după plajă, testate dermatologic. Se găsesc în farmacii, sunt produse dermatocosmetice. Uneori este necesar să folosim creme medicamentoase cu efect antiinflamator şi tratament pe cale generală, dacă arsura este una severă.
Dr. Gilia Oprea, medic prima dermatovenerologie
Preluat de la: csid.ro