A-fost-descoperita-o-celula-care-ar-putea-sta-la-baza-unui-tratament-universal-impotriva-cancerului-66026-1579672338.jpg
Oamenii de știință de la Clinica IDIBAPS din Barcelona au dezvoltat prima modalitate de terapie din Europa cu celulele CAR-T pentru pacienții diagnosticați cu cancer incurabil, relatează „Нож”, citând o publicație a clinicii din Barcelona.

Vorba este despre mielom multiplu (un tip de cancer de sânge) care este rezistent la alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă.

Studiile clinice din cinci spitale spaniole au arătat rezultate bune: medicii au observat o ameliorare la toți cei 30 de pacienți care au urmat terapie, la 75 % dintre aceștia, boala a încetat să progreseze, iar 60 % dintre ei au reușit să obțină o remisiune completă în decurs de un an. Cu toate acestea, nu au fost observate efecte secundare grave.

Terapia cu celule CAR-T este un tratament inovator pentru anumite tipuri de cancer de sânge, bazat pe utilizarea propriilor celule T ale pacientului, acestea sunt programate genetic pentru a distruge celulele tumorale, adică pacientul devine donator pentru el însuși.

Preluat de la: diez.md