DSC_6558.jpg
MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Republica Moldova! Este primul centru de excelență în producție digital-media din țară creat în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR, valoarea totală a investiției fiind de 3 milioane USD.

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova: „Echipa USAID este încântată să deschidă oficial ușile MEDIACOR pentru public. Viziunea USAID pentru MEDIACOR este ca această instituție să sprijine profesioniștii media cu abilități digitale și care vor evolua împreună în această industrie ce se schimbă rapid. Această investiție va contribui la trecerea Moldovei în noua eră media și va asigura ca jurnaliștii și companiile media să dispună de resurse și spații pentru a fi competitivi pe arena globală a mediei digitale.”

MEDIACOR, amplasat pe o suprafață de 3.000 m2, pune la dispoziția industriilor media și creative, studenților, pasionaților de new-media spații profesioniste pentru pre-producție și post-producție video, audio, animație.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii: „Trăim o evoluție uriașă, ce se întâmplă cu viteză galopantă pe plan mondial, în care media tradițională se retrage, și locul ei îl ocupă tot mai prolific media digitală. De astăzi, Republica Moldova se înscrie în rândul țărilor cu cele mai avansate tehnologii digitale. Industriile creative se numără printre primele competențe care definesc o societate modernă. Avem o generație tânără care debordează de talent și idei creative, acum avem și locul unde aceste idei pot deveni produse digitale, filme de ficțiune, documentare, animație,  produse de content media etc, prin care putem monetiza capital și dezvolta acest sector extrem de important. Pun mari speranțe pe acest început promițător alături de toți partenerii strategi”.

În cadrul evenimentului au fost organizate tururi ghidate care au oferit posibilitatea tuturor celor interesați de industriile creative și de media să cunoască în regim de lucru tehnologii media pentru virtualizarea platourilor de filmări, iar prin intermediul lentilelor ochelarilor VR, vizitatorii au putut urmări desenul animat „Aripi”, prima producție locală de realitate virtuală. La fel, școala de film „MILAP” a lansat un nou curs cinematografic cu instruiri practice și teoretice realizate de cineaști și videografi notorii.

Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii: „Eu cred că MEDIACOR este o mașină a timpului, un spațiu care va permite Moldovei să înainteze cu încredere în domeniile pe care le promovează. Sunt foarte optimist și entuziasmat pentru toți cei care vor lucra în acest domeniu și vor ajuta țara să își dezvolte industriile cu conținut creativ. Noi ne bucurăm foarte mult că Regatul Unit al Marii Britanii a participat la acest proces pentru a impulsiona Moldova cu un pas în viitor.”

MEDIACOR își propune să devină un motor pentru inovare, media de nouă generație și cele mai recente tehnologii media digitale, sprijinind companiile emergente și instituțiile în domeniul filmului, producției video, animației, producției de sunet și social media.

Madelene Eichhorn, Manageră de Proiecte, Ambasada Suediei: „MEDIACOR este un loc plin de oportunități și perspective. Un loc în care elevii și profesorii prosperă. Unde se construiesc punți între sectorul educațional și sectorul privat. Suedia este nerăbdătoare să continue această colaborare cu dumneavoastră și să realizeze potențialul creativ al Moldovei”.

MEDIACOR este găzduit de către Universitatea de Stat din Moldova și oferă studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție posibilitatea de a realiza produse media la standardele industriei globale, aplicând noi tehnologii din media digitală.

Centrul pune la dispoziția industriilor creative și media 4 etaje cu zone special prevăzute pentru proiecții și evenimente, spații pentru depozitarea și păstrarea serverelor, studiouri pentru producție audio și video, de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley și editare video, dar și platouri pentru filmări flexibile.MEDIACOR este platforma ce va crea conținut de calitate, va dezvolta producția locală de film, animație, jocuri și va atrage jucători globali din domeniu în țara noastră.

În prezent, industriile creative și media din Moldova numără peste 2.800 companii, 13.000 angajați și apr. 3.000 liberi profesioniști. Valoarea exportului de produse digital media, dezvoltate în Moldova, a depășit 200 mln. USD în 2018.

MEDIACOR a fost lansat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Tururi ghidate în spațiile MEDIACOR vor fi organizate în zilele de 9 și 10 decembrie. Înscrieți-vă prealabil pentru a vedea pe viu ce este un centru de excelență în industria digital-media. Detalii pe pagina Facebook Mediacor.

Preluat de la: diez.md