1520691644901.jpg

Un studiu publicat recent arată că bărbații care petrec mai mult de 4 ore uitându-se la televizor sau calculator sunt mai predispuși să dezvolte cancer intestinal. De asemenea, excesul de grăsime din organism poate influența nivelul și calitatea hormonilor și a altor substanțe chimice care afectează celulele.

Cercetătorii britanici au examinat în cadrul studiului mai mult de 430.000 de bărbaţi şi femei și au descoperit că un comportament sedentar, cum ar fi vizionarea excesivă a programelor Tv si utilizarea calculatoarelor, este asociată cu un risc crescut de apariţie a cancerului intestinal cu 35% la bărbaţi, dar nu şi la femei. 

„Cercetările anterioare au scos la iveală că uitatul la televizor sau statul în faţa calculatorului pot fi asociate cu alte comportamente, cum ar fi fumatul, consulul de alcool şi gustările dese, crescând riscul de cancer intestinal”, explică autorul studiului, medicul Neil Murphy de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din Franţa.

La fel, acesta a mai spus că acumularea grăsimii corporale, dar și creșterea în greutate este cauzată de sedentarism. Excesul de grăsime din organism poate influenţa nivelul şi calitatea hormonilor şi a altor substanţe chimice care afecteaza celulele, ducând la creşterea de cancer intestinal.

Cancerul intestinal începe în intestinul gros (colon), explică Emma Shields de la Cancer Research UK. Dacă este diagnosticat la timp, mai mult de 90% dintre oameni vor supravieţui bolii, transmite presa română.

„Foarte important este să mergi la medic dacă observe schimbări neobişnuite. Nu trebuie neapărat să fie cancer, dar diagnosticarea şi tratamentul precoce pot face o diferenţă reală”, spune Shields.

Cercetarea, publicată in British Journal of Cancer, este una dintre cele ample de până acum, oamenii de ştiinţă încercând să afle legăturile dintre cancerul intestinal şi obiceiurile sedentare.

„Este interesant faptul că numai subiecţii de sex masculin care se uitau excesiv la televizor au avut un risc crescut de cancer intestinal, nu şi femei. Conform studiului, se pare că aceştia au o predispoziţie mai mai pentru fumat, consumat alcool şi mâncare mai nesănătoase decât femeile”, a mai spus Emma Shields.

Preluat de la: zugo.md