235442864_1995747100594706_4221110395849305938_n-1.jpg
Pentru a propulsa dezvoltarea tehnologiilor în domeniul financiar, a asigura educația FinTech de calitate și a stimula apariția startup-urilor tehnologice, un hub specializat va fi creat în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). În acest sens, reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC au semnat miercuri, 11 august, un Acord de cooperare cu reprezentanții ASEM. Acțiunea face parte din angajamentul de susținere a domeniului FinTech în cadrul proiectului TEKWILL, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Scopul principal al acordului este de de a integra acest hub la contextul general al strategiilor și programelor naționale de dezvoltare, sporind capacitatea antreprenorială și educațională, precum și potențialul de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu necesitățile industriei.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC: „FinTech este un domeniu în plină ascensiune, fapt demonstrat și de implicarea companiilor financiare, dar și a startup-urilor din domeniu în programul Verticala FinTech 2021. De aceea, ne dorim să oferim tot mai multe oportunități comunității, prin crearea unui spațiu modern în care cercetarea științifică din domeniu, educația și inovațiile să fie valorificate la maximum. Astfel, vom contribui la creșterea soluțiilor digitale pentru accesibilitatea și eficientizarea industriei financiare din Moldova.”

FinTech Hub va fi o platformă pentru stimularea creativității digitale, a inovației tehnologice și a creșterii în sectorul TIC, îmbunătățită prin implicarea tuturor celor interesați din sectoarele public, academic, de afaceri și de dezvoltare. Ca parte componentă a proiectului TEKWILL, centrul va contribui la creșterea atractivității FinTech în contextul regional, prin crearea locurilor de muncă de înaltă calitate, bine plătite și descurajarea emigrării tinerilor talentați.

<!–

–> <!–

–>

Prin crearea acestui hub, ATIC și ASEM își unesc eforturile pentru a consolida colaborările între companiile din IT și cele în domeniul financiar, a dezvolta conexiunile dintre instituțiile de învățământ superior cu cele din sectorul bancar-financiar și IT și a promova alinierea ofertei educaționale TIC cu cerințele pieței muncii.Grigore Belostecinic, rector ASEM: „Finteh Hub va completa actualele elemente de infrastructură educațională din domeniul IT și afacerilor, existente deja în ASEM, precum Incubatorul IT4BA, Incubatorul de Afaceri al ASEM, ASEM Business Center etc. și va fi pus atât la dispoziția studenților și profesorilor ASEM, cât și reprezentanților mediului de afaceri, a instituțiilor publice, a publicului larg, interesați de acest domeniu important de activitate într-o societate tot mai mult bazată pe informație și cunoștințe, aflată în  continuă schimbare. Sunt convins că va fi pe placul celor interesați de activitățile care vor fi desfășurate în cadrul Centrului, iar inițierea acestei colaborări cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC va fi un bun început și pentru promovarea în comun a altor proiecte la fel de interesante.”

Printre obiectivele prioritare ale parteneriatului se mai numără: încurajarea și susținerea evenimentelor tehnologice, crearea instrumentelor de investiții favorabile, afilierea la hub-uri internaționale, abilitarea fetelor și femeilor să participe la programe educaționale FinTech, crearea unei infrastructuri inovative și susținerea companiilor care dezvoltă noi aplicații și produse digitale pentru industria financiară.

Printre principalii beneficiari ai proiectului, vor fi studenții, profesorii, companiile FinTech și TIC, dar și companiile din alte domenii ale sectorului privat. Aceștia vor beneficia de programe de formare, de mentorat și de antreprenoriat. De asemenea, vor putea obține certificări gratuite sau reduse și suport în crearea startup-urilor tehnologice. Totodată, vor disimina informații, produse FinTech și vor dispune de diverse oportunități  de creștere în domeniu.

Despre TEKWILL

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluat de la: diez.md