pixel.png

Dacă aveai nevoie de un motiv în plus pentru a nu mai petrece atât de mult timp pe telefon, ar trebui să ştii că lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor mobile şi a computerelor nu numai că te fac să adormi foarte greu, dar totodată pot afecta pielea.

Lumina albastră, cea emisă de ecranele dispozitivelor pe care le folosim de zi cu zi este un tip de lumină cu o energie foarte ridicată. Există studii care arată că această lumină are un efect similar luminii naturale produse de soare. Pentru început, este foarte importantă să-ţi notezi că această lumină totuşi nu este la fel de dăunătoare precum o zi petrecută la piscină. Soarele încă se declară cel mai mare inamic al nostru, mai ales că poate produce modificări ale ADN-ului, iar astfel apare cancerul de piele.

”Lumina albastră produce un alt tip de deteriorare. Mai exact, generează o specie reactivă de oxigen care distruge colagenul, duce la apariţia ridurilor, schimbării pigmentului şi laxităţii”, explică Michele Farber, medic dermatolog din New York.

<!–

Formul de quiz

–>

Pe de altă parte, soarele produce fotoîmbătrânirea şi induce apariţia cancerului de piele. Până în prezent, nu s-a descoperit ca lumina albastră să aibă acelaşi efect, ba chiar uneori este folosită pentru prevenirea cancerului de piele. Din păcate, lumina albastră creşte şansele de apariţie a primelor semne ale îmbătrâirii precum hiperpigmentare, distrugerea colagenului, roşeaţă, inflamaţii şi stres oxidativ.

Lumina albastră are şi beneficii

Deşi nu există suficiente date care să confirme efectele luminii albastre asupra pielii, rezultatele preliminare arată că pot exista şi câteva beneficii. Pe timpul zilei, de exemplu, lumina albastră poate fi bună, pentru că accentuează energia şi dispoziţia şi ne menţine trezi. Mai exact, lumina albastră folosită ca terapie LED într-un birou poate avea 415 nanometri, putere care ajută la scăderea inflamaţiilor şi bacteriilor şi poate ajuta la tratarea altor afecţiuni ale pielii precum leziuni precanceroase.

Cum să te protejezi de potenţialele probleme

Cel mai bun mod prin care te poţi proteja de lumina albastră emisă de laptopuri sau dispozitivele mobile este acela de a utiliza filtre. Există aplicaţii care ajută la reducerea luminii albastre sau chiar ecrane de protecţie pentru calculatoare care blochează lumina albastră. Bineînţeles, pentru sănătatea ochilor poţi opta pentru o pereche de ochelari cu lentile care să blocheze lumina albastră.

Preluat de la: csid.ro