275799596_3260017250899327_6522872378946715556_n.jpeg
Trupele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii și a zonelor populate ale orașelor ucrainene. Astfel, în noaptea de 17 martie au fost raportate bombardamente în raionul Harkiv și în orașul Kiev. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

12.48. Podul istoric care face legătura dintre România și Ucraina, PTF Sighetu Marmației – PTF Solotvino, a devenit un „pod al jucăriilor”.

Odată ce este traversat de către refugiații din Ucraina, podul poate readuce zâmbetul pe fața copiilor, fiindcă aceștia își pot lua animăluțul de pluș care le place cel mai mult, dintre cele amplasate de-a lungul punctului de trecere.

Facebook; Poliţia de Frontieră, Sighetu Marmației

11.02.  Ministerul Apărării din Ucraina a actualizat datele cu privire la pierderile armatei ruse de la începutul războiului și până în prezent (24 februarie-17 martie):

Unian

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.

10.56. Volodâmâr Zelenski s-a adresat Bundestag-ului. După discursul său, deputații l-au aplaudat în picioare.

Anterior, Zelenski a vorbit la Congresul SUA, Parlamentul Marii Britanii și al Uniunii Europene.

10.37. Deputatul Serhi Taruta a informat că adăpostul de sub Teatrul Dramatic din Mariupol care a fost bombardat – a rezistat. Oamenii sunt în viață, iar dărâmăturile au început să fie demontate.

9.58. Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că la ziua de azi din cauza războiului au decedat 108 copii și peste 120 de copii sunt răniți.

Cei mai mulți copii răniți sunt din Kiev – 52, Harkiv – 34, Donețk – 25, Cernihiv – 24, Mâkolaev – 20, Jâtomâr – 15, Sumî – 14 și Herson -10.

9.39. New York Times scrie că, potrivit surselor din cadrul Serviciului de Informație american, în 20 de zile de război circa 7 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Acest număr „conservator” este mult mai mare decât numărul soldaților americani morți în cei 20 de ani de război în Afganistan.

Cu peste 150 000 de soldați implicați acum în războiul din Ucraina, armata rusă ar înregistra între 14 000 și 21 000 de răniți.

Partea ucraineană estimează numărul soldaților decedați la peste 13 000, în timp ce Federația Rusă spune că în Ucraina au murit până la 500 de soldați.

8.51. Uzbekistan condamnă agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei.

„În primul rând, situația din jurul Ucrainei provoacă îngrijorare serioasă în Uzbekistan. În al doilea rând, Uzbekistanul se angajează să găsească o soluție pașnică a situației și să rezolve conflictul prin mijloace diplomatice. Pentru aceasta, în primul rând, ostilitățile și violența trebuie oprite imediat”, a spus Abdulaziz Kamilov.

El a subliniat că Uzbekistanul a avut istoric relații cu mai multe fațete atât cu Federația Rusă, cât și cu Ucraina.

„Vom continua să oferim asistență umanitară Ucrainei în această perioadă dificilă”, a adăugat ministrul de externe.

Abudlaziz Kamilov a mai declarat că Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Nu recunoaștem Donețk și Luhansk ca republici separate”, a adăugat ministrul, scrie uznews.uz.

8.25. Statele Unite au creat un grup internațional pentru a căuta și aresta bunurile elitei ruse din Occident. În această echipă au fost incluși reprezentanți din Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Comisia Europeană.

Numai în ultimele trei săptămâni, informațiile furnizate de forțele de ordine americane partenerilor străini au contribuit la arestarea mai multor nave de lux înscrise pe numele oficialilor ruși supuși sancțiunilor.

7.58. Vă prezentăm ultimele informații legate de tragedia produsă ieri în Teatrul Dramatic din Mariupol, acolo unde se aflau peste o mie de civili.

6.43. Canada a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene din Belarus. Această decizie face parte din noul pachet de sancțiuni adresat aliaților Rusiei în războiul cu Ucraina. Despre acest lucru a anunțat ministrul Transportului canadian pe Twitter.

6.39. Ucraina va primi 100 de drone Switchblade care fac parte din ajutorul militar promis de SUA. Arma este disponibilă în două versiuni: Switchblade 300 și 600. Modelul 300 este proiectat pentru lovituri punctuale asupra armatei; modelul 600 – pentru a distruge tancuri sau alte tehnici militare.

Vă amintim că, ieri, Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari. Este vorba despre 800 de sisteme de apărare aeriană, 9 000 de complexe cu rachete antitanc, drone, 25 000 de veste antiglonț, 7 000 de arme de foc și 2 milioane de muniții.

6.32. Volodâmâr Zelenski a făcut totalurile zilei de ieri de război.

„Prioritățile mele în negocieri sunt absolut clare. Încheierea războiului, garanții de securitate a suveranității, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală pentru țara noastră”.

6.30. Noaptea trecută, deasupra Kievului au fost doborâte 2 avioane de luptă rusești. Este vorba de SU-25 și SU-35. Acest lucru a confirmat Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnâi. „Pe parcursul zilei de ieri au fost doborâte 10 aeronave rusești”, a scris acesta.

6.25. S-a aflat care au fost condițiile de eliberare din captivitate a primarului din Melâtopol, Ivan Fiodorov. Astfel, el a fost schimbat pe nouă soldați ruși cu din anii de naștere 2002/2003. „Aceștia sunt copii, soldați în termen despre care Federația Rusă declara că nu se află pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a oficiului președintelui, Daria Zarivna.

Vă amintim că primarul se afla în captivitate circa cinci zile, timp în care era „rugat” să colaboreze cu partea rusă, scrie Unian.net.

Ivan Fiodorov a fost răpit de soldații ruși pe 11 martie.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md