13.25. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a publicat o nouă adresare video.
„Intensificăm eforturile pentru a aduce necredincioșii în fața justiției. Trebuie să existe un tribunal internațional. Pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei. Împotriva poporului nostru. Pentru fiecare act terorist al trupelor ruse pe teritoriul statului nostru”, a declarat președintele ucrainean.
Potrivit acestuia, a fost semnat un decret potrivit cărui, în fiecare zi la ora 9.00, la nivel național va fi ținut un minut de reculegere. De asemenea, Zelenski a cerut civililor să nu publice filmări ale activității de apărare aeriană.
Președintele a mai menționat că „trupele ruse au adus Ucrainei de o sută de ori mai multe daune decât Donbasului în opt ani de război, iar în prezent, acele teritorii pe care propagandiștii ruși le-au descris ca fiind locul de reședință al oamenilor deosebit de apropiați de Rusia au suferit cel mai mult”.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
13.03. Canalul TV „Ucraina 24” a fost supus unui atac cibernetic în urma cărui a fost difuzat mesajul lui Zelenski cu subtitre false despre presupusa „predare” a Ucrainei. Se presupune că atacul ar fi fost organizat de specialiștii IT ruși.
„Suntem acasă, ne protejăm pământul, copiii, familiile noastre. Nu vom depune nicio armă”, a spus Volodâmâr Zelenski într-o adresare video publicată la scurt timp după incident.
12.30. La Vinița, pe 16 martie, a fost atacat turnul TV al concernului pentru radiodifuziune, comunicații radio și televiziune (RRT), potrivit Consiliul Orășenesc Vinița și Serviciului de Stat de Comunicații Speciale al Ucrainei.
Difuzarea nu funcționează din cauza deteriorării turnului TV. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, în urma atacului nu au fost înregistrate victime.
În zilele precedente ale războiului, și turnurile de televiziune din Kiev, Harkov și Rovno au fost atacate.
11.33. Procurorii ucraineni au decis să-i limiteze temporar drepturile la libera circulație a lui Dmitri Rogozin. Decizia va fi valabilă până în momentul în care vor apărea noi ordine din partea instanțelor ucrainene.
Conform procurorei generale, Rogozin este suspectat de încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și complicitate la desfășurarea unui război de agresivitate.
11.20. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acordat un interviu unui post de televiuziune rus de stat, unde a declarat că „există unele speranțe pentru un compromis în negocierile dintre Rusia și Ucraina și că „Volodâmâr Zelenski însuși a făcut recent o serie de declarații interesante”.
De asemenea, Lavrov a declarat că refuzul NATO de a închide cerul deasupra Ucrainei arată că „oamenii sănătoși” rămân în continuare în alianță, iar Rusia este pregătită să caute orice mijloace de securitate, altele decât expansiunea NATO către est.
Potrivit lui Lavrov, situația actuală a fost cauzată de „aroganța și de un sentiment neînțeles al propriei superiorități a Occidentului, care a decis să conducă toate procesele în propriile interese, ignorând toate avertismentele Rusiei”.
Totuși, ministrul rus de externe susține că statutul neutru al Ucrainei este acum discutat intens în cadrul negocierilor și există deja formulări specifice care sunt aproape de a ajunge la un acord comun.
10.22. Rada orașului Bucea scrie că angajații și voluntarii lor au fost luați prizonieri de invadatorii ruși. Potrivit autorităților, oamenii au fost duși într-o direcție necunoscută, iar actele lor de identitate au fost aruncate de către armata rusă în timp ce plecau.
9.42. De la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei au murit 103 copii, a menționat procurora generală Irâna Venediktova, la un post de televiziune ucrainean, transmite Hromadske.
9.23. Ministerul Apărării din Ucraina a actualizat datele cu privire la pierderile armatei ruse de la începutul războiului și până în prezent (24 februarie-16 martie):
# persoane – aproximativ 13 800;
# aeronave – 84;
# elicoptere – 108;
# rezervoare – 430;
# vehicule blindate – 1 375;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 70;
# sisteme de artilerie – 190;
# sisteme de apărare aeriană – 43.
În același timp, Ministerul Apărării al Federației Ruse a prezentat cifrele în versiunea lor:
# aeronave – 111;
# elicoptere – 68;
# drone – 160;
# tancuri și alte vehicule blindate – 1 353;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 129;
# tunuri de artilerie de câmp și mortiere – 493;
# sisteme de rachete antiaeriene – 159.
Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.
8.55. În urma bombardamentului din dimineața de 16 martie în cartierul Șevcenko din Kiev s-au prăbușit ultimele etaje ale unei clădiri rezidențiale, transmite Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.
Salvatorii au evacuat 37 de persoane. Potrivit primelor informații, doi localnici au fost răniți. Informațiile se actualizează.
8.09. Volodâmâr Zelenski a semnat o lege care interzice propaganda rusă.
Legea interzice justificarea sau negarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, permite, prin ordin judecătoresc, încetarea activităților partidelor sau organizațiilor care justifică acțiunile Federației Ruse.
Totodată, potrivit legii, luptele din Ucraina din 2014 nu pot fi numite „război civil” sau „conflict intern”.
7.39. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, despre cea de-a 21-a zi de război:
# starea, poziția și natura acțiunilor forțelor de apărare nu s-au schimbat în ultimele 24 de ore, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat lovituri împotriva grupărilor trupelor rusești, iar în unele zone s-a trecut la contraofensivă (nu se precizează ce sunt aceste zone).
# forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus trei avioane (inclusiv două avioane de vânătoare-bombardiere Su-34), un elicopter, trei drone și două rachete de croazieră;
# trupele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii și zonelor dens populate ale orașelor ucrainene;
# forțele armate ruse suferă pierderi și se retrag în direcții separate. Eforturile lor principale sunt concentrate pe consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior.
5.31. Trupele ruse au început să bombardeze orașul Mariupol dinspre mare, primele rachete au fost trase de pe o navă din apropierea Belosaraiska Kosa, notează Hromadske.
3.45. În timpul raidului aerian, la Harkiv a avut loc o explozie puternică.
Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md