Transnistria.jpg
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în ședința de astăzi un amendament care prevede recunoașterea oficială a regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă. Mai mult, a recunoscut și actul de agresiune militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova în anul 1992.

Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia, Turcia au propus adunării recunoașterea oficială a ocupației ruse a unei părți a Moldovei – regiunea transnistreană. Decizia propune să se declare că anterior „Federația Rusă a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii transnistrene”.

captură ecran

Pe lângă agresiunea militară împotriva Republicii Moldova a fost recunoscută și agresiunea militară împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei și recunoașterea ilegală din partea Rusiei a autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk ca „state independente”.

Proiectul de hotărâre integral care a fost votat astăzi are drept scop de a exclude Rusia din Consiliului Europei, în contextul războiului din Ucraina. Totodată, Adunarea Parlamentară a Consiliului a cerut, de asemenea, să ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian.

Sursă foto: depositphotos.com.


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 19 zile țările se află în război. Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md