275849634_3257886017779117_7414634467618625047_n.jpg
În noaptea de 15 martie, sirenele au sunat în mai multe localități din Ucraina din cauza atacurilor aeriene. De asemenea, de dimineață într-un bloc locativ din capitală au căzut rachete și a izbucnit un incendiu. Și la Harkiv a izbucnit un incendiu, în urma unor împușcături. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

13.42. Delegațiile Ucrainei și Rusiei au reluat negocierile după o pauză tehnică. David Arahamia, membru al delegației ucrainene, președintele fracțiunii parlamentare Слуга Народа, a spus că negocierile „deja în curs”.

Membrii delegației ucrainene s-au abținut până acum să facă orice alte comentarii.

12.53. Primarul orașului Kiev, Vitali Klâciko, a îndemnat bărbații să revină în țară pentru a ajuta la apărarea capitalei. „Oameni, întorceți-vă acasa! Trebuie să ne protejăm orașul și viitorul! Nu stați pe undeva undeva și să compătimiți!”, a scris Klâciko.

12.20. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat pentru meduza.io situția produsă la Pervâi Kanal.

Potrivit acestuia, apariția femeii în cadru cu placatul „Opriți războiul, nu credeți în propagandă” a fost un act de huliganism, pentru că la Pervâi Kanal știrile sunt obiective. Mai multe detalii vezi AICI.

11.22. Adjunctul primarului orașului Izium a spus că localitatea se confruntă cu o criză umanitară și că situația nu e mai bună decât în orașul Mariupol. Acesta cere ajutor și sprijin pentru deschiderea coridoarelor verzi.

11.15. Coridorul verde se anulează din nou. „Evacuarea populației din regiunea Luhansk a eșuat din cauza împușcăturilor din partea Rusiei”, a declarat președintele administrației regionale Luhansk, Serhii Gaidai.

De asemenea, Gaidai a mai postat mai târziu alt mesaj. „Descărcăm vagoanele cu ajutor umanitar pentru regiunea Luhansk. Vom începe astăzi să livrăm localităților din regiune. În zilele următoare așteptăm încă 18 vagoane cu ajutor umanitar.”

11.02. Serviciul de Securitate Ucrainean a anunțat că a reținut un hacker care colabora cu Rusia. Potrivit ofițerilor, bărbatul efectua apeluri telefonice și expedia SMS-uri cu mesaje de predare și trecere de partea rușilor. De asemenea, expedia comenzi de ofensivă soldaților ruși.

10.55. O jurnalistă rusă de la postul de televiziune pro-Kremlin NTV a plecat din țară și a depus cererea de demisie. Despre aceasta a scris Varlamov News. Lilia Ghildeeva are a lucrat la NTV din 2006. „Mă temeam că n-o să-mi permită să plec, de aceea am părăsit țara, apoi am transmis o scrisoare prin care am anunțat despre concediere”, scrie Varlamov News.

La NTV, Ghildeeva prezenta buletinul de știri Сегодня. Până în anul 2013, co-prezentatorul ei era renumit jurnalist Aleksei Pivovarov.

10.24. Ministerul Apărării din Ucraina a actualizat datele cu privire la pierderile armatei ruse de la începutul războiului și până în prezent (24 februarie-15 martie).

UNIAN.net

Pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.

SUA au spus că în Ucraina au murit circa 6 000 de soldați ruși.

9.39. Avocații de mai bine de 12 ore nu o găsesc pe angajata de la Pervâi Kanal, Marina Ovseannikova, care a fost reținută după ce a apărut în emisia directă a buletinului de știri cu un poster pe care scria „Opriți războiul”.

Avocații au declarat pentru meduza.io că inițial s-a raportat că Marina a fost dusă la secția de poliție Ostankino. Cu toate acestea, poliția le-a spus avocaților că femeia nu se află acolo. Până în dimineața acestei zile, femeia nu a fost găsită.

9.27. Pentru ziua de astăzi sunt planificate 9 coridoare verzi pentru evacuarea civililor din zonele periculoase din Ucraina. Conform autorităților, coridoarele umanitare vor fi deschise în regiunile Donețk, Kiev, Sumî și Harkiv.

9.13. Trei oficiali ruși de rang înalt sunt suspectați de comitere de crime împotriva Ucrainei. Mai multe detalii citiți AICI!

8.15. Potrivit Poliției Naționale din Ucraina, până la momentul de față, 600 de case au fost distruse și mii de oameni au rămas fără acoperiș deasupra capului în regiunea Harkiv.

8.10. În timpul evacuărilor din Hostomel, armata rusă a bombardat o coloană de patru autobuze. În urma acestui bombardament, un șofer a fost rănit, iar o femeie a decedat. Informația a fost oferită de Poliția Națională din Ucraina.

În total, 500 de persoane au reușit să fie evacuate pe parcursul zilei de ieri din această regiune.

8.0. Kiev, regiunea Podilsk: un incendiu a izbucnit într-un bloc de 10 etaje, din cauza munițiilor. Incendiul a fost lichidat, o persoană a fost internată la spital.

7.49. Japonia a impus sancțiuni împotriva a 17 cetățeni ai Federației Ruse. Măsurile includ înghețarea activelor în țară și interzicerea tranzacțiilor financiare cu acestea.

Lista include următoarele persoane:
# Viktor Vekselberg – fondatorul Renova;
# Cinci rude ale omului de afaceri Iuri Kovalciuk;
# 11 deputați ai Dumei de Stat din Partidul Comunist al Federației Ruse (Ghenadi Ziuganov, Ivan Melnikov, Nikolai Kolomeițev, Iuri Afonin, Evgheni Bessonov, Leonid Kalașnikov, Vladimir Kașin, Alexei Kurinni, Dmitri Novikov;
Nikolai Osadci, Kazbek Taisaev).

De asemenea, ministrul japonez al Justiției Yoshihisa Furukawa a spus că refugiații ucraineni care sosesc în țară vor putea acum obține o viză nu pentru trei luni, ci pentru un an, ceea ce le va permite să lucreze, transmite currenttime.tv.

Anterior, Japonia a mai impus sancțiuni asupra unor persoane din Federația Rusă (Putin, Medvedev, Lavorv etc.), dar și asupra unor companii ruse.

7.30. Președintele SUA, Joe Biden, a venit cu o nouă declarație în susținerea Ucrainei.

„Ne vom asigura că Ucraina are arme pentru ca să se apere împotriva forței ruse invadatoare. Vom trimite bani și alimente și ajutor pentru a salva vieți ucrainene. Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise.”

7.24. Apelul lui Zelenski după cea de-a 19 zi de război: „Apărătorii noștri curajoși continuă să provoace pierderi devastatoare trupelor ruse. În curând, numărul de elicoptere doborâte din Rusia va ajunge la sute de unități. Au pierdut deja 80 de avioane de război. Sute de tancuri și mii de alte unități de echipamente.”

7.18. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobâl a fost reluată. Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Amintim că ieri, pentru a doua oară, autoritățile din Ucraina au raportat că centrala a rămas fără energie electrică în urma atacurile armatei rusești.

6.09. În urma împușcăturilor, a izbucnit un incendiu în centrul orașului Harkiv.

5.47. Rachete au nimerit într-un bloc locativ din Kiev.

3.44. Alertă de atac aerian în Kiev, Pâreatân, Cernihiv, Desna, Oster, Nejân, Cerkasî, Smela.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md