refugiati8.jpeg
Începe a 14-a zi de război din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții au avut loc două etape de evacuare a civililor din orașul Sumî, în urma atacurilor din noaptea precedentă. Astăzi, urmează să fie organizate coridoare umanitare în mai multe orașe afectate. Companiile internaționale continuă să-și sisteze activitatea în Rusia. 

06.15. Aproximativ 5 000 de persoane au fost evacuate din Sumî seara trecută, a declarat șeful adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei, Kiril Timoșenko. Au fost evacuate și peste o mie de mașini private.

Amintim că în noaptea precedentă, au fost raportate mai multe atacuri militare asupra localităților Sumî și Jâtomâr, în ultimul izbucnind un incendiu mare la un depozit de petrol.

Potrivit ultimului raport al șefului administrației regionale de stat Sumî, printre cele 22 de persoane ucise în urma atacurilor din Sumî, s-au numărat trei copii. De asemenea, opt persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de cinci ani.

Ieri, Rusia și Ucraina au reușit să cadă de acord asupra mai multor coridoare umanitare pentru evacuare. De la Sumî au plecat spre Poltava mai multe convoaie de autobuze cu refugiați. Studenții străini au fost evacuați cu trenul la Lviv.

Ministerul Apărării din Rusia anunță regim de tăcere astăzi, 9 martie, începând cu ora 9.0, în vederea deschiderii coridoarelor umanitare. Coridoarele umanitare au fost anunțate în orașele: Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkiv, Mariupol. Aceste coridoare umanitare trebuie să fie agreate și de partea ucraineană.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea AICI!

Preluat de la: diez.md