război.jpg
În Ucraina situația rămâne tensionată. Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri aeriene asupra orașului Harkiv, Zelenski a avut câteva convorbiri cu personalități din mediul politic internațional, iar împotriva Rusiei continuă să fie aplicate sancțiuni de către diferite companii internaționale. Toate aceste acțiuni au început pe 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina specificând că întreprind o „operațiune specială”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

8.20. Garda Națională a Ucrainei anunță că, din 25 februarie și până pe 5 martie, peste 100 000 de persoane s-au întors în Ucraina. Majoritatea dintre acestea sunt persoane doresc să-și protejeze patria.

8.07. Studenții reținuți la mitinguri împotriva războiului sunt exmatriculați de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Prorectorul Alexander Babici justifică ordinul de exmatriculare prin faptul că studenții au încălcat clauza care le impune să respecte legile Federației Ruse și au fost implicați în organizarea sau participarea la o ședere simultană în masă a persoanelor care a dus la o încălcare a ordinii publice, acțiune care cade sub incidența Codului de infracțiuni administrative al Federației Ruse, transmite curenttime.tv.

8.05. Două companii aeriene din Azerbaidjan au anunțat că își suspendă pe un termen nedeterminat zborurile în Rusia. Este vorba despre companiile AZAL și Buta Airways.

Motivul este că există riscuri de zbor în Federația Rusă. De asemenea, companiile invocă motivul sancțiunilor impuse Rusiei din cauza cărora este mai dificil de a obține asigurare de zbor.

7.43. Informații de ultimă oră de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

# Forțele armate și unitățile Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei duc lupte crâncene pentru menținerea anumitor granițe.

# Grupul Forțelor de Apărare desfășoară o operațiune de apărare în zonele de operare din sud, est și nord pentru a contracara grupurile de grevă ale forțelor armate ruse.

# Grupul de forțe comune desfășoară o operațiune de apărare în partea de est a regiunii de operare Donețk. Principalele eforturi sunt concentrate pe apărarea orașului Mariupol.

# Alte grupuri desfășoară o operațiune defensivă și conduc lupte defensive în satul Slobojanske și în partea estică a  orașului Tavriisk.

# Unitățile Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei au oprit coloanele armatei ruse care au încercat să se îndrepte spre orașul Dnipro din partea Balakliia.

# O operațiune de apărare se desfășoară în regiunea Severia, orașul Cernigău.

# În direcția de coastă se desfășoară apărarea punctelor de bază, a porturilor maritime din Marea Neagră.

# În total, din acest moment, pierderea echipamentului aviatic al forțelor ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere.

7.23. În satul Trosteaneț, regiunea Sumî, armata rusă a creat un „scut viu” din localnici pentru a proteja sistemul de rachete antiaeriene S-300. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat Sumî și citat de Rada din Ucraina. Conform acestuia, satul este ocupat astăzi de ruși și practic în fiecare curte există un tanc rusesc.

„Lucrăm constant la organizarea coridoarelor verzi pentru evacuarea civililor din toată zona”, a mai menționat oficialul.

7.12. Organizația „Medici fără frontiere” menționează că situația umanitară din Mariupol este acum catastrofală. Populația are probleme cu accesul la apa potabilă. În plus, orașul a rămas fără alimente, energie electrică și încălzire.

„Serviciile de internet și telefonie au fost întrerupte. Spitale, supermarketuri, clădiri rezidențiale au suferit pagube mari. Și nu este posibil să fie aduse provizii de ajutor în oraș. Ne-am adresat unuia dintre personalul nostru prin telefon prin satelit și el a spus cum oamenii sunt literalmente forțați să trăiască din zăpadă. Așadar, ne temem pentru siguranța personalului nostru, precum și a miilor de alții oameni care se află într-o situație atât de îngrozitoare”, se arată într-un comunicat emis de organizație.

7.07. Scriitorul american Stephen King a scris pe Twitter că refuză să-i fie republicate cărțile în Rusia din cauza introducerii trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

7.05. Radio Europa Liberă este blocată în Rusia.

6.45. Rada din Ucraina comunică că în orașul Cernigău, timp de trei zile, sunt bombardate cartierele rezidențiale cu o armă puternică (bombe aeriene FAB-500) – astfel de arme sunt folosite de obicei împotriva obiectelor industriale militare și a structurilor de fortificație. Trei astfel de bombe care nu au explodat au fost găsite astăzi la locul bombardierului rusesc Su-34, care a fost doborât dimineața lângă forțele Cernigău.

6.49. Visa și Mastercard au anunțat că suspendă operațiunile în Rusia, transmite Associated Press.

Acest lucru înseamnă că:
# cardurile emise în Rusia vor funcționa pe teritoriul țării;
# cardurile nu vor funcționa în afara Rusiei. De asemenea, nu nu va fi posibilă plata pentru servicii online străine;
# cardurile emise de bănci străine nu vor funcționa în Rusia.

Iată lista țărilor în care rușii pot folosi cardul bancar „Mir”.
# Turcia
# Vietnam
# Armenia
# Belarus
#Uzbekistan
# Kârgâzstan
# Tadjikistan
# Kazahstan
# Osetia de Sud
# Abhazia

6.20. Zelenski a avut discuții telefonice cu președintele american Biden, cu prim-ministrul Israelului și cu Elon Musk. Ultimul i-a promis președintelui ucrainean un alt lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse.

6.00. În Harkiv, pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri aeriene din partea armatei ruse. În urma acestora, a fost incendiată un bloc locativ.


Amintim că Rusia a atacat Ucraina în ziua de 24 februarie, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, echipa #diez transmite evenimentele în regim livetext în fiecare zi. Urmărește în aceste materiale evenimentele care s-au întâmplat de la începutul războiului: ziua 1, ziua 2, ziua 3, ziua 4, ziua 5, ziua 6, ziua 7, ziua 8, ziua 9, ziua 10.

Pe 22 februarieConsiliul Federației din Rusia a primit o solicitare din partea lui Vladimir Putin, care a cerut utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. În cele din urmă, consiliul, într-o ședință deschisă, a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate.

Pe 21 februarie 2022Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk.

Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți aici cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de 21 februarie 2022.

Preluat de la: diez.md